Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Европа Карта на света
Търсене
Хърватска 

Населено място: 

Легендата за Св. Кристофър


Свети Кристофър е свещенника-патрон на остров Раб и неговите жители. Той ги закриля от несполуки, болести, бури и урагани. Под неговия образ най-често може да се прочете следния надпис:"Който погледне "Св.Кристофър" не ще бъде постигнат от болест този ден".

Според Златната легенда, мъж с исполински ръст и сила се родил в Канан - Палестина. през 3 век . Казвал се Репорб. Легендата твърди, че този гигант търсел най-силния и смел човек на Земята за да му служил Негов пръв господар станал един крал. В последствие Репорб установил, че кралят се страхувал от Сатаната, затова той го напуснал и отишъл да служи на Дявола. Но Дяволът се страхувал от кръста и Репорб напуснал и него.

По време на едно от своите пътувания, Репорб срещнал един аскет, който станал негов проповедник в християнската религия. Репорб обаче не желаел да загуби своята сила, а така също и не искал да се моли. Тогава аскетът го убедил да пренася стари и болни хора през реката и по този начин да стане полезен за хората.

Една вечер, Репорб бил събуден от дете, което го помолило да го пренесе през реката. Той взел клонка от палмово дърво, вдигнал детето на раменете си и влязъл във водата. С всяка измината крачка навътре във водата, детето ставало все по-тежко и тежко, а реката по-буйна. Репорб едва стигнал до отсрещния бряг и попитал детето. "Кой си ти? Дори да бях понесъл целия свят на раменете си щеше да ми бъде по-леко. Защо ме изложи на такава опасност?"

Детето отговорила:"Аз не съм целия свят, но идвам по поръчение на този, който го е създал. Аз съм Исус Христос и ти не носи само мен, а тежестта на целия свят".

После детето му наредило да зарови палмовата клонка в земята и да изчакат до сутринта. На следващия ден клонката разцъфнала и дала плод, също като клонките на Арон. От този ден нататък Гигантът приел името Кристофер - "този който носи /на раменете си/ Христос" и се посветил в християнската вяра Напуснал бреговете на реката и се посветил на религията.Често бил излаган на съблазън. Легендата разказва, че две жени се опитали да го подмамят и прелъстят, но той не се подал, сближил се с тях и ги посветил в своята вяра.

През 251 год. при управлението на Цезар Децимий - гонител на християните, Кристофър се отзовал на гръцкия остров Самос, където бил измъчван, за да се откаже от вярата си. Осъдили го на смърт и трябвало да бъде пронизан от 40 стрели. Но Божията ръка отклонила и върнала обратно към стрелците всичките стрели. Една от тях улучила сърцето на краля. Объркани палачите обезглавили Кристофър.

Части от тялото на свещеника се пазят като реликви в различните църкви. Ръката му се пази в Шибеник, Далматия, а черепа - в Раб и до днешни дни. Съхранява се в позлатена кутия. Короната на черепа е украсена със скъпоценни камъни Тя била предадена от населението на Раб, а според други от кралица Йелисавета Котроманич.

Днес, деня на "Св. Кристофър" - 27.07. е един от най-големите фестивали на острова, празнуван с турнир по стрелба с лъкове.ТА Лъки Холидей


форум на пътешественика
Няма мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.