Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Европа Карта на света
Търсене
Франкфурт на Майн 

Материали за Франкфурт на Майн. За всички материали за страната натиснете ТУК. Населено място: 

Франкфурт - финансовото сърце на Европа

Историята на Франкфурт - градът на Майн, започва от 794 г., когато в писмени източници се споменава крепостта на франките" като място на франкския кралски двор и архиепископството. Мястото на града е предпочетено заради удобния брод през реката, към който се насочват множество пътища.

През XII век тук е избран за германски император Фридрих Барбароса, а градът е известен като панаирен център още от XI век. До края на свещената Римска империя, тридесет и трима императори са избирани в свободния град на Майн - може би, за да не се дава предпочитание на нито една от провинциалните столици. Днес готическият интериор на Залата на царете в старото кметство (така наречен Рьомер) е оформена с портретите на тези владетели. И пак във Франкфурт през бурната 1840 г. в църквата "Свети Павел" е приета първата общогерманска конституция, но въпреки това градът се слави най-вече като център на търговията и банковото дело - Франкфуртската борса е създадена в далечния XII век.

През 1949 г. Франкфурт е пренебрегнат при избора на столица на Западна Германия, за да получи своя реванш в 1993 г., когато е избран за седалище на Европейската централна банка.

Силуетът на Франкфурт е необичаен за повечето от европейските градове с присъствието на множеството разнообразни като архитектура небостъргачи на банките, което напомня за американските градове. Но само отчасти, защото тези високи сгради са внимателно проучени като място в уличната мрежа и като архитектура. Градът е забележителен и с това, че на всеки две-три години се ражда по един нов архитектурен хит - след панаирната кула (архитект Хелмут Ян), това е екологичният небостъргач на Комерцбанк (архитект Р. Роджърс), който е най-високата сграда в Европа, а сега и новият билдинг на Европейската банка. Сред съвременните архитектурни шедьоври във Франкфурт са още летището, открито през 1936 г. и разбира се, панаирният град.

Най-драматичният период в своята история градът преживява в края на Втората световна война, когато центърът му е разрушен от бомбардировките. Някои фрагменти от стария център, като старото кметство и сградите, оформящи площада пред него, са възстановени по богатата архивна документация. Особено впечатляващи са силуетът и интериорът на старата императорска катедрала, която е и същинска съкровищница на изобразителното изкуство. Въпреки че в стария център са построени множество нови сгради, те се съчетават органично със запазените от разрушенията образци. В повечето случаи новото строителство е успешно адаптирано към старинната архитектура под формата на музеи, галерии, изложбени зали, ресторанти и кафенета.

Франкфурт е изключително богат на музеи град. По-голямата част от тях са в старото ядро или са нанизани като огърлица по левия бряг на Майн. Освен уникалния с колекцията си от старо и ново немско, фламандско и френско изкуство - "Штадел", интерес представляват музеите на киното, на комуникациите, на приложните изкуства, на съвременното изкуство, на архитектурата. Най-любопитният от тях е единственият в Западна Европа музей на иконите, но за съжаление в него няма нито една българска икона. Музеите в града са построени от някои от най-известните имена на световната и немската архитектура като Ричард Майер, Йозеф Клайхюс, Ханс Холайн, Освалд-Матиас Унгерс. Разбира се, не може да не споменем и музея на един от най-известните германци - Йохан Волфанг Гьоте, който се намира в родната му къща.

На левия бряг на града е разположен кварталът Заксенхаузен, който е известен с множеството си уютни кръчмички. Техният интериор е непретенциозен, атмосферата е непринудена, а кухнята - превъзходна. Тук особено добре ще усетите и космополитния дух на Франкфурт - не само заради туристите и гостите, но и заради множеството натурализирани германци от турски, арабски и азиатски произход, които са отворили свои ресторанти с характерната за страните им кухня.

Ако имате повече време, можете да обиколите някои от периферните квартали и сателитни градчета, например Хьохст. Това предградие е със запазена средновековна селска архитектура, но тук се намира една от най-старите и добре уредени промишлени зони в страната. В периферията на Франкфурт са разположени едни от първите работнически квартали в Европа, изцяло изградени в духа на социално ориентирания рационализъм от 20-те години (архитект Ернст Май) - двуетажни къщички с градинки, които и днес, както и преди 80 години, са общинска собственост. Метрото стига и до романтичния Кронберг, който с неговата дървена архитектура и богатството от зеленина, бих сравнил с нашата Копривщица. Кронберг и другите малки романтични градчета като Бар-Хомбург, Бад-Соденберг, Кьонигщайн се намират в подножието на планината Таунус, чиято височина от 800-900 м и прекрасните гори са предпочитан туристически обект от жителите и гостите на Франкфурт.

В близост до града се намират чудесни места като сецесионовия Дармщат, Висбаден с великолепните си жилищни и обществени сгради от средата на ХІХ век, Майнц с прочутия Гутенбергов музей и витражите на Шагал, намиращи се в една от старите църкви...

Франкфурт определено заслужава да му бъде посветен повече от един уикенд. А ако имате шанса и с добро време, то разходката ви до града на Майн ще бъде наистина незабравима.Тодор Булев


форум на пътешественика
Няма мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.