Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Европа Карта на света
Търсене
Германия 

Населено място: 

Ресторант Копнеж

В германската столица работи необичаен ресторант - собствениците му разчитат да привлекат не традиционната клиентела от гастрономи, а анорексици. "Копнеж" (Sehnsucht) е с 50 места и е разположен в квартал "Тиргартен". Идеята за откриването му е на бивш анорексик, а типажът на персонала доказва, че ресторантът се цели към лицата с хранителни разстройства - сервитьорките страдат от булимия, а готвачът също е анорексик. Менюто целенасочено прикрива съдържанието на чиниите. То съдържа само и единствено "нехранителни" наименования като "Див глад" (агнешко задушено) и "Душа" (капучинов десерт).

"Цялата идея е разработена с мисъл за анорексиците", казва мениджърът на заведението Катя Айхбаум, която се е борила със заболяването си 15 години. "Анорексиците трябва да разберат, че храненето навън е приятно занимание." Всички порции са "нормални", а ресторантът, разположен до терапевтичен център, е отворен и за неанорексици.

Заведението е поредното от серията тематични ресторанти, опитващите се да заситят глада на берлинчани за разнообразие. Градът вече има два успешни ресторанта за незрящи, където гостите се хранят в пълна тъмнина и им сервират слепи сервитьори. Има и кафене на глухите, което се държи от леко луд аржентинец и където човек яде каквото му дадат, а плаща според личната си преценка.

Ресторантът отвори врати в момент, когато медиите съобщиха, че народната любимка - плувкинята Франциска ван Алмзик, е боледувала от анорексия като тийнейджър, а правителството обяви началото на кампания за борба със затлъстяването сред децата. Според експерти броят на германците с хранителни разстройства се е утроил през последните 10 години и затова ресторантът има успех.Лора Димитрова


форум на пътешественика
Няма мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.