Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Европа Карта на света
Търсене
Белгия 

Населено място: 

Недокоснат от времето

Къщи на канал De Houden Hand
Къщи на канал De Houden Hand

Имало едно време един град, който още в ранните години на Средновековието се сдобива със славата на културен и икономически център.

В който владетели с имена като Балдуин, Карл и Филип и прозвища като Желязната ръка, Хубавия, Добрия и Храбрия се разпореждат така, че славата и мощта му да нараснат и се затвърдят. Но и да го превърнат в желан трофей в битки или женитби с френски, германски, английски, португалски и испански благородници и благороднички.

В който владетелки като Маргарета ван Мале, Маргарет Йоркска и Мария Бургундска са боготворени като благодетелки и добри души.

Който се превръща в убежище и вдъхновение за художници като Ян ван Ейк, Ханс Мемлинг, Хюхо ван дер Хус, Херард Давид, Рохир ван дер Вейден, Петръс Кристъс и Дирик Баутс, творящи в смайващия с хиперреализма си стил фламандски примитивизъм. И по поръчка на един от чиито владетели Йеронимус Бош създава своята картина “Страшният съд”.

В чието пристанище акостират кораби от Венеция, Каталония, Генуа, Бретан, Русия, Португалия и германските княжества. Който дава на света понятието “борса” по името на агента по недвижими имоти Ван ден Бьорс, прочул се като особено изкусен в паричните дела.

Но през ХVІ в. градът изведнъж потъва в забрава. Някога възникнал върху пясъчен нанос (оттам произлиза и името му, brygghia означава насип, дига, просека, от тази дума произлиза и съвременната broek), донесен с водите на река Звин, отново пясък слага край на разцвета му. Реката пресъхва, търговията приключва, богаташите се разбягват и Брюж или както го наричат тукашните жители Брюхе, заспива многовековен сън. Който трае цели 400 години.

Но също като в приказката за Спящата красавица, която бива целуната от принц, дочул за красотата й, така и Брюж бива наново открит за света през ХІХ в. От английски писатели и художници, творящи в стила на романтизма, съзрели в него олицетворение на романтичната красота на Средновековието. И поради причини от по-практичен характер – от английски офицери, пенсионирани от индийската армия, за които стандартът в обеднелия Брюж се оказва по джоба.

И чудото се случва. Брюж, останал като че недокоснат от времето, се отваря за света и светът се отваря за Брюж, за да продължи да му се възхищава и през ХХІ в.Мария Равен, снимка Паул Равен


форум на пътешественика
2 мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.