Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Близък изток Карта на света
Търсене
Кушадасъ 

Материали за Кушадасъ. За всички материали за страната натиснете ТУК. Населено място: 

Новото пристанище

Цитаделата, построена 1834 г.
Цитаделата, построена 1834 г.
Островът на птиците пред града
Островът на птиците пред града

Въпреки, че не е известно точно кога и от кого е основан този град, се смята, че той първоначално е построен от Йонийците, които му дали името Неаполис. Самият град е бил Византийска провинция, която се намирала на мястото известно като кулата "Андиз", по ниските склонове на хълма. Малко по-късно във времето италианските републики Геноа и Венеция започват да управляват града. Поради трудности с транспорта, градът бива преместен от местността Кула Андиз на днешното му местоположение и е наречен "ново пристанище".

Като вземат името на града, заливът на Кушадасъ и околностите му са известни като центрове на изкуство и култура, наследство от множество цивилизации от древността насам. От IX век пр.Хр. Йонийците, които поради факта, че били търговци и моряци, скоро станали богати и се сдобили с политическа власт. Те основават 12 града, наречени Йонийска колония. През древността, Кушадасъ е едно от главните пристанища на Анадолия на Средиземно море. По онова време се нарича Неополис.

През VII век пр.Хр. Лидийците завземат града и наричат столицата си Сард. По-късно (546 г. пр.Хр.), Персите на свой ред владеят града до нашествитео на Александър Велики в цяла Анадолия през 33 г. пр.Хр. С това нашествие започва един нов период в развитието на културата като резултат от преплитането на Гръцката цивилизация с вече съществуващата. Тази ера е наречена "Елинистична епоха", а най-известните градове тогава са Ефес, Милет, Приене, Дидим.

През II век пр.Хр. римляните завладяват града. През първите години на християнството, когато Дева Мария и Свети Йоан се заселват в Ефес, районът се превръща в религиозен център. През периода на Християнството, Milethos става епископски център, наречен "Аниа" през Византийския период. През средните векове, Кушадасъ е пристанище, използвано от пирати. През XV век, по време на управлението на Геноа и Венеция, градът е наречен Scala Nuova.

С нашествието на Килич Арслан от 1186 година, градът става част от държавата Селчук, управлявана от Турците. Крайна точка е на всички пътища, отворени към Егейско море, във връзка с големия износ. С падането на Селчукската държава, конвенцията Айдиногулари господства в този район, до завладяването му от Турците през XV и XVI век. През 1413 г., Кушадасъ става част от Отоманската империя при султан Мехмет Челеби. След това градът остава турско владение и много турски сгради са построени, като днешния Керван Сарай и крепостните стени, построени от Окуз Мехмет Паша. Крепостните стени са имали три порти, една от които съществува и до днес.

"Островът на птиците" е бил не само база на морски патрул, но турците и венецианците са го ползвали още и като военна база. През 1834 година е построена известната цитадела, от където идва и името Кушадасъ. До 1954 г. столица на тази провинция е Измир, но след това става Айдин, което води до бързо развитие на региона.Елица Рангелова


форум на пътешественика
Няма мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.