Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Близък изток Карта на света
Търсене
Турция 

Населено място: 

Прелестната Анталия

Земя за всички племена
Земя за всички племена

Зажаднели сте за топлите слънчеви лъчи и парещия под краката ситен пясък. Можете да си осигурите чудесно ранно море в най-забележителния по цялото крайбрежие на Турция курорт Анталия. Виза не ви е необходима. Топли дрехи също – средногодишната температура на въздуха там е 30-36 градуса по Целзий, а на водата – 23-26. Само за час и петнадесет минути с чартърен полет от София ще се озовете направо на желаното място. Понятието езикова бариера тук не съществува – част от хотелиерите, както и от обслужващия персонал, са родени в България и говорят родния ни език не по-лошо от самите нас.

Анталия е разположена в западната част на Средиземно море. Нейната история пази много митове и неразгадани тайни на отдавна изчезнали цивилизации. Някога тази територия се е наричала Памфилия, което означава "земя за всички племена" и това едва ли е било случайно, тъй като на нея са се кръстосали най-древните култури. През II в. пр.н.е. пергамският цар Атал заповядал на своите поданици да намерят най-красивото място на земята, за да издигне град. През 159 г. той вече бил факт и носел неговото име - Аталия. В по-късно време кръстоносците го преименували на Саталия. Сегашното име градът е получил през XIII век, когато султан Алаедин Кейкуба го превърнал в своя резиденция.

Днес Анталия привлича туристи от цял свят с богатото си историческо наследство и уникалната природа. Курортът се извисява на 40 м над морето в едноименния залив. Тук идеално се съчетават прелестите на морето и планината. Склоновете на Торос, които са покрити с борови гори, се спускат надолу към блестящото чисто море, образувайки насечена брегова линия от хълмове и равнини. Необичайно красив е водопадът Дюден, който задължително се посещава от всеки турист. Но освен любопитните исторически факти и запознаването с далечното минало, Анталия се слави с първокласните си хотели, спортни комплекси, нощни клубове, барове и разкошни бутици.

Ако почивате за първи път в Турция, добре е да знаете, че ако някой прелюбезен млад човек изяви силно желание да ви изпрати до търсения от вас магазин, той го прави не от гостоприемство, а от користен интерес. Същия интерес преследват и гидовете на хотелите, организиращи «безплатните» обзорни екскурзии из града, голямата част от които се състои в посещаването на скъпи магазини, където заради красивите ви очи ще намалят на някое златно колие цената от 2000 до 200 долара! А ако ви се случи да влезете в следващия магазин, нищо чудно същото изделие да ви го предложат за $170!

Търговията тук е изкуство, изобретателност и магия. За да не се чудите какъв спомен да отнесете със себе си у дома, ще ви кажем, че сред най-търсените стоки от нашите туристи в Анталия, са златото и изделията от естествена кожа. Със скъпоценния метал непременно трябва да се внимава, защото предлаганите ментета са в изобилие и са така измайсторени, че хората лесно се заблуждават. Най-добре е такава покупка да се направи в магазин и да се изиска сертификат. Колкото до кожата – тя в Турция е с високо качество. Добре е обаче да знаете, че ако на едно място ви поискат за кожено яке 600 долара и изведнъж намалят до $300, това означава, че на трето място ще можете да го купите поне за $280.

Развлеченията, между които можете да избирате в Анталия, са много. Удоволствието да се пореете из морската шир, яхнали скутер или джет, струва 15 долара за 15 минути. Ако ви е малко, можете да продължите и цял час, но това ще извади от джоба ви 50 долара. Пътуването с катамаран е по 7 долара на час. Пътешествието с яхта за едно денонощие е на цена между 50 и 80 долара, но ако предпочитате лукс класа, ще трябва да се лишите от 2000 в зелено. Полетът с парашут е 25-40 долара според продължителността на полета.

Надуваемият банан ще ви лиши от 7-10 долара, а посещението в аквапарка струва 10 долара, но за времето, което сте решили да прекарате в него, никой няма да ви търси сметка.Велислава Панчева

Сегашното име градът е получил от султан Алаедин Кейкуба през XIII век Кръстоносците го преименували на Саталия

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.