Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Азия Карта на света
Търсене
Бруней 

Борнео - островът в облаците


Наричат Борнео остров в облаците. Навярно защото прилича на райско кътче, събрало много представители на флората и фауната, някои от които се срещат само тук. Борнео е идеалното място за разтуха. Забързаното ежедневие и напрежението на работния ден ги няма там. Освен това той предлага незабравими преживявания и гледки.

Самото споменаване на името Борнео извиква в съзнанието спомена за интрига и мистерия, който владее съзнанието на хората от векове. Борнео е магнит за любителите на приключения, изследователите на природата и писателите. Носи му се слава на кътче, много малко засегнато от хората.

Многообразието е ключът за очарованието и привлекателността на острова. Той е обитаван от 60 различни етнически групи. Освен това много растения и животни намират там естественото си местообитание. На Борнео могат да се видят и девствени тропически гори, а бреговете му са покрити със ситен бял пясък.

Борнео е разположен на площ от около 287000 квадратни мили. Той е третият по големина остров в света и е разделен на 4 политически региона. Калимантан е индонезийска територия, Сабах и Саравак са част от Малайзия, а върху два малки анклава в северозападната част се намира Бруней. "Островът в облаците" е разположен на югоизток от Малайския полуостров и на югозапад от Филипините. Той е предимно планински, с райони от гъсти тропически гори. Климатът му е горещ и влажен. От октомври до март островът е под влиянието на мусоните.

Заради обилните си тропически гори Борнео се нарежда сред местата с най-разнообразна флора на света. Там виреят почти 11000 вида цветни растения, една трета от които се срещат само на острова.

През по-голямата част от вече изтеклото хилядолетие Борнео остава изолиран от останалия свят. Той е разположен сравнително далеч от индийските търговски пътища и затова рядко е цел за търговците и имигрантите. През Шестнайсти век португалски и испански емисари достигат бреговете му. Скоро след това пристигат холандски и британски мореплаватели, които са владетели на острова от седемнайсти век до наши дни. Сега населението на Борнео се състои от християни и мюсюлмани, китайски и европейски преселници.

На острова живеят няколко местни племена, които се различават едно от друго по езика и културата си. Преди контакта си със западната цивилизация племената на Борнео често водели войни помежду си.

Кинабалу, най-високата планина в Югоизточна Азия, се намира в северната част на Борнео. Тя е една от най-младите планини в света, появила се е само преди един милион години и продължава да увеличава височината си с около 5 мм годишно. Кинабалу притежава невероятно разнообразие от флора и фауна. Сред тях са много видове диви орхидеи, рододендрони и папрати. През дъждовния сезон склоновете на планината се превръщат във водопади и потоци.

На Борнео има различни гори, но никоя не е толкова уникална, колкото диптерокарпната тропическа гора. Тя достига голяма височина, а под благотворната й сянка живеят много животни. Там например продължава своята битка за оцеляване орангутанът (в превод - горски човек). Едва 20000 орангутана се срещат в природата на остров Борнео и на близкия остров Суматра. Тази маймуна е само един от безбройните обитатели на тропическите гори. През деня огромни животни като азиатския слон и носорога от Суматра се разхождат необезпокоявани в джунглата. Много учени смятат, че слоновете са били пренесени на острова преди много години от хората. Носорогът обаче е местно животно.

С падането на нощта да търси храна в гората излиза летящата катерица. Тя е странно създание, което може да прелита завидни разстояния благодарение на ципестите си кожни приспособления.

В продължение на стотици хиляди години ерозията и другите геологични сили са издълбали тук една от най-дългите и сложни пещерни системи на земята. Карстовите образувания в тях са невероятни, но са се образували цяла вечност - за 100 години те нарастват с около сантиметър.

В пещерите на Борнео отдавна не живеят хора, но там подслон намират различни и необичайни форми на живот. Там живее един специфичен вид лястовица, която може да лети в тъмнината. За нещастие гнездата й, които тя прави изключително бавно от собствената си слюнка, са деликатес за китайците. Освен това те са смятани за афродизиак. Ето защо милиони гнезда годишно стават жертва на хората. Освен лястовиците в пещерите се срещат и много прилепи - някъде популациите им наброяват милиони. За по-големите колонии са необходими часове, за да излетят от пещерата!

Необикновеното богатство на живот на остров Борнео не свършва на бреговете му. Край тях врати отваря един свят, по-богат и по-сложен от този на повърхността. Рифовете на Борнео са мястото, където се събират Индийският и Тихият океан. Те често са наричани тропическите гори на морето, защото са благословени с много корали, сред които живеят разнообразни риби и микроорганизми. Разбира се, в това изобилие не липсват и хищници - баракудата е често срещана в рифовете на Борнео.

Борнео е чудесно място за почивка, защото предлага възможности за забавление и е прекрасна смесица от природни красоти и разнообразни форми на живот. Туристите си тръгват от "острова в облаците" с незабравими спомени и желанието непременно да се върнат отново.Велислава Чилингирова


форум на пътешественика
Няма мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.