Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Азия Карта на света
Търсене
Камбоджа 

Населено място: 

Ангкор“В центъра на царството се намира златна кула... в източната част има златен мост пазен от два златни лъва... гледката е невероятна”

Жоу Та Куан – Делегат на китайската империя (1296 г.)


Ангкор е един от най-важните археологически обекти в Югоизточна Азия. Простиращ се на площ от близо 400 кв. км. гориста местност, той включва Археологическият парк Ангкор с величествените останки от няколко столици на империята на Кхмерите, датиращи от IX до XV век.

Като най-известни археологически забележителности можем да отбележим известният Храм на Ангкор Ват и Храма Байон с неговите безброй скулптурни украси.

Храмът на Ангкор Ват е посветен на Индуският бог Вишну от Цар Суряварман II, който царува между 1131 и 1150 г. след Христа. XII век е и периода в който самата столица достига своя разцвет по време на Суряварман II и Яварман VII.

Храмът е построен в рамките на 30 години и е един от най-добрите примери на Кхмерското и Индуското изкуство. Покриващ площ от 80 хектара, комплексът се състои от 5 кули, които са изобразени и на Камбоджанският флаг.  Предполага се че те изобразяват трите върха на планината Меру – Дом на богове и център на Индуската вселена.

Със западането на Кхмерската империя, Ангкор Ват се превръща в будистки храм, като това спомага за съхранението му и до наши дни. През 1992 година ЮНЕСКО обявява обекта и целият град за част от световното културно наследство.

Обектът е включен в

Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКОАнтон Дойков <anton@journey.bg>

Храма Байон

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.