Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Азия Карта на света
Търсене
Лаос 

Населено място: 

Посадените делви

Някои учени предполагат, че делвите са ползвани като погребални урни
Някои учени предполагат, че делвите са ползвани като погребални урни

Равнината Ксиенг Хуанг е осеяна с хиляди каменни делви, различни по форма и размер. Те са едновременно интересна туристическа атракция и неразгадана енигма: все още никой не е успял да обясни как са се озовали там и за какво са служили.

Лаос не е сред най-популярните туристически дестинации в света, но по-авантюристично настроените пътешественици има какво да открият в тази иначе очарователна страна. Природата е изключително красива и разнообразна, хората са много добросърдечни и гостоприемни и държат на традициите си. Войната във Виетнам, може и да е приключила преди много години, но все още хвърля сянка върху съдбата на жителите на полуостров Индокитай: в Лаос има цели полета, пълни с мини и неизбухнали снаряди, което затруднява свободното придвижване на местните хора и гостите.

Археолозите изучават тайните на равнината Ксиенг Хуанг от десетилетия, търсят обяснение за съществуването на хилядите каменни делви, полузаровени в почвата без никаква видима причина. Странната „колекция” е на възраст около 2000 години и съдържа разнообразни по форма и размер съдове – от 1 до 3 метра високи, издялани от седиментни скални късове. Само някои от тях имат гравирани на повърхността декоративни елементи, повечето са гладки и без орнаментика.

В равнината са открити повече от 400 зони, в които има разпръснати делви, но от съображения за сигурност само 3 от тях са достъпни за посетители. Най-голямото поле с делви е близо до град Фонсаван, там са открити около 250 различни каменни съдини. Някои изследвания показват наличие на човешка ДНК в тях, затова учените предполагат, че в делвите са съхранявани останки от кремирани човешки тела, т.е. ползвани са като погребални урни.

Местните легенди разказват още по-вълнуваща история за съществуването им. Според тях някога по тези места живели гиганти. Преди хиляди години злият цар Чао Ангка бил победен от добрия цар Хун Джеуам. Поданиците на Ангка дълго време празнували свободата си, а чашите в които пили своето лао-лао (така се нарича местната алкохолна напитка) останали в полето и до днес.

По tourism-review.com


Мистериозните делви са като посадени в полето Групата делви е на възраст около 2000 години и съдържа разнообразни по форма и размер съдове – от 1 до 3 метра високи, издялани от седиментни скални късове

форум на пътешественика
Няма мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.