Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Азия Карта на света
Търсене
Бутан 

Населено място: 

Изобилие от будистка култура и красиви пейзажи


Бумтханг е свещена за Бутан земя, хранилище на древни и ценни будистки традиции и култури. Разположен в сърцето на кралството, Бумтханг е заобиколен от четири главни долини: Чоскхор, където са разположени най-важните дзонги, храмове и замъци. Другата е Джакар, а джакарската дзонга е най-голямата област в Бутан. В долината Чоскхор се намира храмът на Джампа Лхакханг, построен през 659 г. и място, където се организират кралските фестивали, провеждани през октомври.

Градът Паро е разположен в западен Бутан, в центъра на плодородната долина Паро. Мястото е обградено от красиви пейзажи и селца и е доста богато на исторически сгради. Важна туристическа дестинация е националният музей, построен през 1656 г., предлагащ изобилие от будистка култура. По-късно пожар унищожава главната сграда на манастира Тактшанг, известен още като "гнездото на тигъра", но като едно от най-свещените места за краля, манастирът скоро се очаква да бъде построен наново. Летището Паро е на 7 км. от града и на 53 км. от столицата.

Пхобджика е грациозна долина до западните склонове на Черните планини и в нейните земи се разпростира националният парк "Черни планини". Това е от най-важните резервати за диви животни, а негов обитател жеравът с черна шия, зимуващ всяка година тук. Тези птици заемат главно място във фолклора на Бутан. Може да се научи повече за жеравите в Обсерваторията за жерави и Научния център. Постоянни обитатели на резервата са елени, глигани, хималайски черни мечки, леопарди и червени лисици.

По-интересен е резерватът Сактенг, заемащ площ от 650 кв. км., разположен в най-източните части на кралството. Това е единственото място в света, създадено да предпази йети, известно в Бутан като "мигои". Мигои се различава от останалите йетита, открити или не в другите райони на Хималаите. Тялото му е покрито с козина, може би рижава или черна, а лицето му е без косми. Смята се, че притежава способността да става невидимо, затова е видяно от толкова малко хора. За съжаление Сактенг в момента е затворен за чуждестранни посетители.

Занимания: назъбените планини, замайващите долини, кристалните езера, гъстите гори и запазената девствена природа правят Бутан прекрасно място за походи и катерене. Има условия и за рафтинг. Дори се твърди, че реките в Бутан имат потенциала да бъдат смятани за едни от най-подходящите в света (р. Мо Чху, р. Пунакха и т.н.)УНСС, спец. Туризъм


форум на пътешественика
Няма мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.