Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Азия Карта на света
Търсене
Бутан 

Населено място: 

Бутан - земята на огнения дракон

Ние бяхме от малцината българи, посетили кралство Бутан
Ние бяхме от малцината българи, посетили кралство Бутан

Приказно кралство под небето на света

Бутан е земя на древна цивилизация, където митовете, легендите и историята се преплитат в едно. Вьлшебно място, където се чудиш дали си на планетата Земя и дали си в XXI век - по скоро си мислиш, че си в света на приказките.

С площ от 38 800 квадратни километра, население 800 000 души и надморска височина 2600-3400 м, Бутан е едно от най-затворените места в света. Ние бяхме от малцината българи влизали някога там. До преди няколко десетилетия в Бутан е могло да се влезе само с покана на краля. И сега достъпът не е по-свободен. Годишно се допускат по няколко хиляди чужденци, при това пристоят на ден е близо 300 долара.

Бутанците смятат, че цивилизацията не е подходящя за техните бит и нрави, но това не им пречи да печелят от външния свят. Просто слагат висок финансов праг за тези, които искат да видят тяхната приказна страна. Туризмът е третия по големина отрасъл в страната.

Бутанският народ съществува от незапомнени времена, като е бил разпръснат на непрекъснато воюващи помежду си губернии. Край на враждите слага тибетският духовен и административен водач Shupdun - обединителят на Бутан, дошъл в 1616 г. Оттогава се смята, че съществува държавата Бутан, чието първо име е Drug, което означава Огнен дракон.

Като монархия Бутан съществува от 1907 год, а от наколко години е парламентарна монархия.

Ние имахме удоволствието и възможността да присъстваме на тържествата по повод коронацията на петия крал на Бутан - Jigme Khesar Namgyel Wandchuck.

Първото и най-трайно впечатление от Бутан е чувство за чистота, подреденост и естетика. Къщите са изрисувани като в приказка на Андерсен. Традиционната бутанска къща много наподобява нашата такава. На първия етаж живее добитъка, на втория се намират хранилищата с ориз, третият етаж е за живеене, а четвъртия е за сушене на продукти. Всички къщи се строят в традиционен стил. Градовете са предимно в долините, по продължение на реките, които са със специфичен тюркоазен цвят.

Столицата на Бутан е Тимру - 95 000 души, разположена в долината Чанга, по поречието на река Ланг Чу. Тхимпу става столица на Бутан през педесетте години. Тук е съсредоточен административния и духовен живот на Бутан.

Климатът е много мек. През зимата дневните температури са 13-15 градуса, а вечер падат до 3-5 градуса. Лятото достигат до 29 градуса. Когато в Бутан завали сняг - това е национален празник. През лятото падат най-големите мусонни дъждове за региона - до 80 литра на кв. метър.

Бутан е разделен на 20 области, с по един град. Във всеки град има по един Дзонг - древна крепост.

Бутанците изповядват будизма - по-точно един от неговите клонове Nigma Pa, въведен в Бутан от Гуру Римпоче - духовен тибетски водач, пребивавал в Бутан в края на VI, началото на VII век. С него е свързана легендата за най-стария храм в Бутан - Тайгър нест (Jигрово гнездо). Легендата разказва, че Гуру Римпоге е прелитал до манастира на гърба на летящ тигър. Самият манастир е построен на огромна отвестна скала и местата за пуджи и церемонии са разположени в пещери, в самата скала.

Друга голяма забележителност в Бутан е Рунака Дзонг, разположен на пресечната точка на реките Ро Чу и Мо Чу (Мъжката река и Женската река). Построен е през 1637 година и е най-красивия и впечатляващ дзонг, известен още като „Замъка на най-великото щастие”. Рунака Дзонг е уникален в архитектурно отношение, тъй като има два входа и три вътрешни двора. Посещаван е от звезди като Деми Мур, Миг Джагър, Джери Хол и др.

Дзонга се намира до град Рунака - 35 000 души, който до средата на XX век е бил столица на Бутан. В Рунака има много скални храмове, в които не се допускат жени, но има храм, в който влиза само краля, главния лама и двама монаси, отговарящи за подръжката. В Джонга присъствахме на пуджа - духовна церемония, на която се четат мелодични мантри под съпровод на музикални инструменти.

Навлязахме още по-навътре в сърцето на Бутан, достигайки до свещенните за бутанския народ Черни планини, често използвани за поклонение. Преминаваме през прохода Ло Ла, пресичащ планината на 3400 м.н.в. и достигаме долината Побджика Вали (Долината на черношиестите жерави). Тук те долитат за зимуване всяка година.

Връщаме се в Паро - града с единственото летище в Бутан (може би най- красиво летище на света) и поемайки обратния път към дома, си запазваме едно кътче в сърцето за най-приказното място на света, за да се връщаме в мислите си, в моменти на изпитания и да си припомним, че светът е прекрасен и ние сме част от него.Меги Колева - основател на център Аюрведа и организатор на духовни пътешествия <megi_mn@abv.bg>

Красивото летище в град Паро Приказното кралство Бутан, под небето на света Бутан - земята на огнения дракон Имахме удоволствието и възможността да присъстваме на тържествата по повод коронацията на петия крал на Бутан - Jigme Khesar Namgyel Wandchuck Тържествата по повод коронацията на петия крал на Бутан - Jigme Khesar Namgyel Wandchuck Традиционната бутанска къща много наподобява нашата
Рунака Дзонг е разположен на пресечната точка на реките Ро Чу и Мо Чу Бутанците изповядват един от клонове на будизма - Nigma Pa  В Рунака има много скални храмове Прохода Ло Ла, пресича планината на 3400 м.н.в. и достига долината Побджика вали (Долината на черношиестите жерави) В Джонга присъствахме на пуджа - духовна церемония, на която се четат мелодични мантри под съпровод на музикални инструменти

форум на пътешественика
Няма мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.