Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Азия Карта на света
Търсене
Непал 

Населено място: 

Богато традиционно изкуство и архитектура


Тансен е един от малкото градове извън столицата, богати на традиционно изкуство и архитектура. Разположен в полите на хълма Шринагар, Тансен разкрива на посетителите една незабравима гледка към Хималаите, а също така и към тропическите джунгли на Тераи. Градът е важен летен туристически курорт в западните части на Непал, имащ уникално географско положение, климат и население. Той е отправна точка за къси и дълги катерения и място за изучаване на будистката култура и живота на племената Магар. Туристите могат да посетят няколко красиви места на брега на р. Кали Гандаки, хълмовете на Рамбхапани и езерото Сатиауати, а за дълги катерения е подходящо всяко място от региона Анапурна-Дхаулагири, например Дхорпатан, Гхорепани или резервата Анапурна.

Хълмът Шринагар е едно от най-забележителните места в региона Палпа. Върхът му може да бъде достигнат пеша от Тансен за 30 минути и туристите могат да се насладят на незабравими гледки като заснежените върхове на Хималаите на север и тучните зелени равнини на Терай на юг. Тук има изградени и много удобства за  посетителите като къмпинги и хижи.

Храмът Амар Нараян се смята за важна туристическа атракция на Тансен. Той е построен през 1807 година от Амар Тхапа и е изграден в типичния стил пагода. От вътре е украсен с невероятна дърворезба, а отвън е обиколен с огромна каменна стена, известна като Великата стена на Палпа. В комплексът има храм, стойки за почивка, паркове и натурален минерален извор. Други туристически забележителности в Тансен са Кръглата къща, храмът Бхагауати и храмът Амаргунг Ганеш.

Лумбини е известен като мястото, където е роден великият Буда през 623 г. пр. Хр. Регионът е разположен в равнините на югозападен Непал и освен със своето културно богатство, привлича туристите и с красивата си природа. Посетителите могат да видят колона, свидетелстваща за събитието, открита през 1886 г. от немски археолог и да посетят басейна Лускарни, от който се предполага, че Мая Деви е отпила свята глътка преди да роди Буда. Все пак най-важният обект тук е "санктум санкторум" - известният храм на Мая Деви, смятан за точното място, където се ражда великият Буда.

Читван - Кралският национален парк в Читван е важна туристическа дестинация, която заслужава да се посети. Разположен е на 150 м. над. височина и е основан през 1973 г. Температурите тук през периода март-юни са изключително високи като по някога достигат до 43°С на сянка. Най-добрият сезон за посещение е от февруари до май, а от юли до август се наблюдават мусонни валежи. В Читван има около 50 различни вида бозайници, 400 птици, 65 пеперуди и 70 вида треви. Може би най-известните обитатели на резервата са азиатският носорог и бенгалските тигри, чиито брой е 150, а преди е бил 3000.Антон Дойков


форум на пътешественика
2 мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.