Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Азия Карта на света
Търсене
Непал 

Населено място: 

Боговете си дават среща в Непал

Хиляди алпинисти и пътешественици идват в кралството, за да се докоснат до Хималаите

Неотдавнашната сватба на кралската дъщеря принцеса Прерна за "простосмъртен" компютърен специалист с диплома от Калифорнийския университет накара непалския народ поне за малко да заживее отново в приказките. Защото 233-годишната монархия и 12-годишната парламентарна демокрация на странното кралство днес са в криза. Управляващата династия Шах, която някога отвори и показа на останалия свят най-чаровното кътче от земята, напоследък загуби своята популярност, след като принц Дипендра устрои кървава баня на краля и цялата си фамилия на 1 юни 2001 г.

Туризмът е главното перо за доходи в Непал, но постъпленията от него намаляха наполовина, защото днес туристите са нападани и грабени от развилнели се банди маоисти и вече не се чувстват така сигурни. Въпреки всичко Непал си остава най-лесният, бърз и евтин подстъп до планинския рай на Хималаите. Малката хималайска държава, оазис на самобитна култура, все още привлича хиляди пътешественици, алпинисти и планинари от целия свят. В столицата Катманду се уреждат всички формалности, свързани с трекинги и алпийски експедиции. Оттук тръгват всички, дори и тези, които катерят върховете откъм Тибет. Това е центърът на експедиционната индустрия. Макар и на по-солени цени, в Катманду може да се купи и най-доброто оборудване, тук плащате таксите, ако ви е необходимо, наемате водачи или шерпи за преходите и изкачванията.

Столицата Катманду е обляна в розово на свечеряване. До XVI в. се е наричал Кантипур - Град на красотата. Сегашното му име е по-ново и произхожда от преиначеното Кащамандап (дървена къща) заради манастир, построен през ХII в. в самия център от ствола на едно дърво. Той е най-старата от 2400-те култови сгради в долината Катманду, символ на красота и изящество. Построен е в стил пагода, с който обикновено свързваме храмовите строежи на Китай, Корея или Виетнам. Малцина знаят обаче, че този стил е един от непалските специалитети. Идеята за няколко наредени един над друг покриви принадлежи на местния архитект Арнико и първите такива строежи той построил тук, но после бил извикан в Китай, за да издигне голяма пагода до императорския дворец. Тя така възхитила китайците, че те веднага възприели новата архитектурна мода.

Времената дори и в необикновено място като Катманду се менят и някогашната "Фрийк стрийт", наречена така заради наркоманите, наследство на хипи вълната, които намираха там търсената дрога, вече не е туристическият център на града. Той се е изместил в новия квартал "Тамел", предлагащ удобствата, с които са свикнали туристите по родните си места. А те обичат тази страна. Туристите са единственият шанс на иначе задрямалия в дълбока летаргия Непал активно да "купува" ноу-хау от модерния свят.

От Катманду поне за ден може да се отскочи до Патан и Бадгаон - градове сателити на столицата, някогашни самостоятелни княжества, също пълни с паметници. Патан е като левия бряг на Сена не само защото е от същия бряг на тукашната река Багмати, но и защото е градът на непалската бохема. Тук златото е в изобилие.

Освен златен трон Патан има златен храм и златна врата. Можем да си ги спомним от филма на Бертолучи "Малкият Буда". Патан е и градът на дърворезбата. Никога една разходка по улиците му не е безцелна - ще се насладите на изключителното резбарско майсторство по прозорците, вратите и стрехите дори на обикновените къщи.

Сред немалкото забележителности на Бадгаон е Натяпола или Пететажната пагода. Стълбата й пазят скулптурни двойки митични същества и животни. Прекрасните пагоди, дворците Хануман дока, Кришна мандир или Санха дарбар в Катманду са само малка част от продължението на безкраен списък.

Пъстрата смесица от религии регулира всичките нужди на непалците. Те вярват, че боговете са виновни за всичко. Нищо според тях не става случайно. Изникне ли проблем, винаги има и бог, който да го разреши. При зъбобол ще ви дадат гвоздей, който да забиете в Дървото на зъбобола. Така се умилостивява Вайша дев - богът, който лекува болежката. Храмът Ситала Аджима пък е посветен на богинята на едрата шарка. Ако в хиндуистката религия нужният бог липсва, търси се в пантеона на будма, но никога нещата не се оставят на произвола на съдбата. Край свещената река Багмати са кладите, където се изгарят мъртвите.

Най-големите светини за будистите в непалската столица пък са ступите Сваямбунат и Боднат. Първата се отъждествява със свещената планина Меру. Стълба с 365 стъпала завършва на фона на "Всевиждащите очи на Буда", които пазят света от зло. Шпилът на куполообразната постройка има 13 етажа, колкото са частите на небето според будистите. Всеки иска да завърти големите барабани с молитвени текстове около огромната полусфера. Горят стотици маслени лампи и благовония изпълват въздуха. Боднат е кварталът, където се заселват тибетски бежанци. Струва си човек да опита от местните специалитети и да наблюдава религиозните церемонии около ступата особено в края и началото на деня.Николай Генов

Площадът Дарбар в Патан, снимка автора

форум на пътешественика
Няма мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.