Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Карибски басейн Карта на света
Търсене
Куба 

Населено място: 

Градът днес

Около 20 процента от населението на Куба - почти 3 милиона, живее в столицата. Притегателен като магнит за чужденците е историческият център на града - Хабана Виеха, който се простира на 214 хектара и има 75 хиляди жители. Той представлява уникален микс от прекрасни сгради от колониалната епоха, вече белязани от разрухата на времето. През 1982 г. Юнеско го обявява за световно културно наследство на човечеството, а от 10 години е в ход амбициозен проект за реставрацията му. "Да създадем града отново не само за да го посетим, но за да го изживеем" е девизът на програмата. Най-хубавите къщи са стегнати с помощта на парите на 2-та милиона кубински емигранти, след като преди 12 години доларът бе легализиран, или с приходите от туризма. Домовете, в които правителството разрешава да се дават под наем стаи на туристи, се разпознават по син триъгълен знак върху фасадата. От 24 до 96 евро според района струва нощувката в тези живописни частни хотелчета.

Бароковата катедрала, дворците в стил "ар нуво" и "ар деко" правят разходката сред пейзажа на стария град незабравима.

Центърът за съвременно изкуство "Вилфредо Лам" е на катедралния площад в палат от XVIII век, някога резиденция на графовете Пенялвер. Там се провежда Хаванското биенале с участието на стотици художници от цял свят, включително от САЩ. Повечето от тях идват на собствени разноски, тъй като форумът има бюджет, който едва му позволява да подновява срещите на творците на всеки две години.

Музеят на колониалното изкуство, Наполеоновият музей, музеите на парфюмерията, музиката и филателията безспорно си заслужава да се видят, но гвоздеят в туристическите обиколки е Музеят на революцията. Той се помещава във внушителния бивш президентски дворец, откъдето е избягал в Испания диктаторът Батиста заедно с държавната хазна в навечерието на победата на Кастро. Декорациите в някогашния интериор са запазени - те са на легендарната американска бижутерска компания "Тифани". В стъклен павилион зад сградата, наречен "Мемориал Гранма", пък е увековечен десантът на Фидел, Че Гевара и още 80 революционери, които на 2 декември 1956 г. пристигат от Мексико и начеват партизанска война в планината Сиера Маестра... Няма как да бъде подминат и Площадът на революцията със статуята на Хосе Марти в центъра, която указва най-високата точка на града - 138 м над морското равнище.

Задължителни цели за гостите са още култовите заведения "Бодегита дел Медио", "Ел Флоридита", "Тропикана". "Бодегита" дължи своята слава на коктейла мохито чиито "тайни" съставки са бял ром, лимонов сок, минерална вода, захар и свежа мента. Освен Хемингуей там са се отбивали Марлене Дитрих, Гари Купър, Ерол Флин (на последния принадлежи фразата, че "Бодегита" е идеалното място да се напиеш). Снимките на прочутите посетители красят стените на заведението. И "Флоридита" се слави като едно от любимите места на Хемингуей - неговият стол и до днес е "запазен", ограден с цветен кордон.

"Тропикана" е най-прочутото кабаре на открито в света. Създадено е през 1940 г. по идея на италианския импресарио Виторио Коста. Фонтанът на музите пред входа му е оформен от италианския скулптор Алдо Гамба, а кубинската художничка Рита Лонга е авторка на пластиката на балерината-лого. Всяка вечер 200 танцьори се изявяват на сцената сред зеленината на тропическата градина. Заведението се управлява от фирмата, към която са и другите две споменати, както и най-луксозните петзвездни хотели в столицата.

Варадеро, най-известният плаж в Куба, се простира на 100 км в източна посока от Хавана върху полуостров, навлизащ 11 км навътре в океана. Разкошният фин пясък и околната архитектура отпреди революцията там са запазени непокътнати поне засега, за разлика от бразилските Копакабана и Ипанема, обезобразени от огромни небостъргачи.

Според Фернандо Перес, един от най-известните режисьори в страната, Куба не е идеалната реализация на утопията, но е възможната реализация на мечтата. Според българския му колега Степан Поляков, пътешественик и голям почитател на Острова, но не и на режима там, нещата стоят другояче: "Хавана ли? Първата ми асоциация, като чуя това име, е "Москва!" Нищо не се е размразило там, даже става още по-жестоко. Както казва Фидел: забравете опашките за бензин, време е да се върнем към стария благороден вол!" "Прекрасната несигурна свобода - въздиша и друг роден "кубофил", публицистът Мартин Карбовски. - А всяка прекрасна свобода е свързана с голяма мизерия."

Там добрите кардиолози взимат заплати към 560 песос месечно - около 30 евро колкото и прочутите танцьори, разнасящи славата на страната по света. Повечето деца мечтаят да станат като Ел Дуке - Орландо Ернандес, бейзболиста, избягал със сал във Флорида през 1997 г. и станал звезда на "Ню Йорк Янкис" с договор за 3,2 млн. долара... Младежите са с коси, лъснати от брилянтин и вече - луди по хип-хопа и хаус фиестите, правят си рейв партита в палаците на квартал "Ведадо", където бирата се смесва с ром и мохито. Близо 400 групи са се нароили през последните години - вместо да пеят "Гуантанамера" и "Лагримас неграс" като доскорошните улични оркестранти с червени кърпи на вратовете и сламени шапки на главите, с които туристите умираха да се снимат, рапират с куплети за социалната неволя. Офицерите от Държавна сигурност, "лос амарильос", размесени с публиката, се правят, че не чуват - все пак Америка е пред прага. Засилената пропаганда на Чичо Сам напоследък младите персонифицират с мобилните телефони и сладоледите с няколко вкуса.

Най-хубавите са от "Копелия", прочутата сладкарница, нашумяла от филма "Ягоди и шоколад" на Гутиерес Алеа. Неспасяемата комерсиална вълна се подкрепя от немай-къде от кубинското правителство, оставено на собствената му съдба от Москва. "Алимпорт" е държавната компания, оторизирана да купува блага от чужбина след пораженията върху реколтата от урагана Мишел през 2001 г., а Камарата и Сенатът на САЩ одобриха закон за смекчаване на ембаргото: храна и лекарства се продават свободно, при условие че се плащат в долари. Всяка есен в Хавана има селскостопански панаир, който привлича инвеститори от цял свят, а пред кубинците се изсипа "рог на изобилието", за какъвто доскоро не са и мечтали - месо, колбаси, тестени деликатеси... Но има и достатъчно "мачетас" - търговци от черния пазар. В Куба изкуството на оцеляването, наред с любовта е предпочитана дейност. Парите, вкарвани от емигрантите, черния пазар и туристите, са по-силни от износа на никел, тютюн и захарна тръстика, взети заедно, а една пета от населението на Хавана (вече не само привилегированите от политическата номенклатура и елитните спортисти) има някакво количество долари на разположение. И част от тях се харчат в имитация на западните моди.

Всяко лято към 50 хиляди американски туристи дебаркират на Острова чрез туристическата агенцията на бившия шпионин на ЦРУ в Хавана Филип Ейдж. Четири полета има дневно от Маями до Хавана, по един седмично от и за Ел Ей и Ню Йорк, а американският магнат Дюпон държи игрище за голф с 18 дупки на Варадеро.

Западен повей са и младежките Интернет клубове на разположение на ония, които искат да се научат да "чатят". Този ентусиасъм не може да бъде охладен от строгия контрол, на който е подложен достъпът до Интернет, разрешен за "домашна консумация" само на заслужили университетски преподаватели и висши правителствени чиновници. Във всеки случай цената на месечния абонамент - 15 долара, не е по джоба на всеки, след като средната заплата е 12 зелени банкноти...

Оприличават Хавана на ръкопис на поет, пълен със задрасквания, размествания, цитати, мастилени петна и следи от сълзи. Накрая, като при всички шедьоври, оригиналът е загубен. Градът сякаш вече не принадлежи на никоя определена епоха, той е място, оставено на неизлечимата човешка носталгия. В него кипи буйна ферментация, но накъде ще избие силата й, все още е неизвестно.Ирина Гигова

Катедралата на Хавана Паркът Лос Мартинес Президентският дворец
Театърът Хотел Инглатерра Фабрика за цигари Партагас Китайският квартал Гробището Колон
Бодегита дел Медио - любимото кафе на Хемингуей

форум на пътешественика
Няма мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.