Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Карибски басейн Карта на света
Търсене
Куба 

Населено място: 

Трамплин към двете Америки

Градът Сан Кристобал де Ла Хабана е основан през 1514 г. - 20 години след пристигането на Христофор Колумб, от първия губернатор на Куба дон Диего Веласкес де Куеляр. Оживеното търговско пристанище е често атакувано и плячкосвано от пирати. И неслучайно - оттам са минавали златото и среброто на Перу, изумрудите на Колумбия, вълната на Андите. А също и картофите и какаото, доминирали с векове световния пазар на хранителни стоки. През 1589 г. Хавана е защитена със завършването на крепостта Кастильо де ла Реал Фуерса и през 1592 г. е обявена за столица на мястото на Сантяго де Куба. През 1630 г. с изграждането на Кастильо де лос Трес Рейес дел Моро, която заедно с крепостта Сан Салвадор де ла Пунта посреща корабите, влизащи в пристанището, днешната конфигурация на града започва да добива форма. 4 години по-късно бронзовата статуя на Жиралдиля, един от символите на града, е поставена върху най-високата точка на Реал Фуерса. Днес тя е подменена с копие, а 120-сантиметровият оригинал се намира в градския музей на площад Армас.

През 1724 г. се отварят корабостроителниците, през 1727 г. се открива първият университет, белег за социалното и културно възмогване на града, но през 1762 г. той отново е въвлечен във война и е превзет от британската армия, дебаркирала в Кохимар. За да си върне Хавана, Испания отстъпва на Англия териториите си във Флорида.

През 1974 г., за да се противодейства на чуждите набези, е издигната крепостта Сан Карлос де ла Кабаня. От едно от нейните оръдия и сега всяка вечер се изстрелва поздравителен салют в памет на времената, когато по този начин сутрин и вечер се възвестявало отварянето и затварянето на градските порти.

През XIX век въпреки епидемиите градът се разширява и става един от най-важните трамплини към двете Америки благодарение на стратегическото си разположение в средата на Мексиканския залив. Изградените през 1837 г. жп линии поставят началото на мрежа от връзки между Хавана и другите пристанища от северната част на острова с плантациите от кафе и захарна тръстика във вътрешността.

През 1898 г. експлозията на американския броненосец "Мейн" в пристанището на града дава повод на САЩ да влязат в конфликт с Испания, която в този момент се мъчи да потуши поредния антиколониален бунт, вдъхновен и организиран от поета Хосе Марти. С възвестяването на независимостта на Куба, която обаче остава под американски контрол, Хавана е провъзгласена за столица и на новата република. Именно там в първите десетилетия на XX век се развихрят работническото и комунистическото движение, родили през 1925 г. първата марксистко-ленинска партия. От средите на студентското движение за демокрация и независимост излизат фигури като Фидел Кастро, който на 8 януари 1959 г. победоносно влиза в Хавана със своята въстаническата армия. Останалото е добре известно.Ирина Гигова

Входа към ристанището днес

форум на пътешественика
Няма мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.