Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Азия Карта на света
Търсене
Монголия 

Населено място: 

Недокосната природа


Главното богатство на страната си остава почти неизменената от хората природа, която привлича много привърженици на екотуризма. Има много национални паркове:

"Богхан" - на 15 км южно от Улан Батор.

"Гурвансайхан" - намира се в пустинята Гоби-планини, пясъчни дюни, вкаменелости на динозаври, долина, която почти през цялото време на годината е покрита с лед, 200 вида птици - пустинната чинка, лешояд, дропла; застрашения вид на дивата камила и др.

Природният резерват "Кастейн Науру" - на 100км югозападно от столицата.

Езерото "Ховсгол Нур"

  • има толкова чиста вода, че тя дори може да се пие
  • то е най- дълбокото езеро в Централна Азия
  • пълно е с риба
  • районът около него е дом на много животни: овце, мечки, лосове, както и на още 200 вида птици.

Тук туристите могат да карат каяк, ако то не е замръзнало или пък да яздят коне в околностите му. "Ховсгол Нур" е и национален парк.

Сред природните забележителности на Монголия изключително привлекателен е могъщият водопад в горното течение на р. Орхон.

Флората на монголските степи е относително еднообразна и бедна на видове, но сред фауната се срещата някои много редки, като дивата камила и пустинната мечка.

Реките в Монголия са изключително богати на риба, което от своя страна я прави  много привлекателна за спортен риболов - най-голямата монголска река е Селенге, други реки са Керулен и Онон. Има много езера, като някои дори са солени.Венцислав Николов


форум на пътешественика
2 мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.