Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Европа Карта на света
Търсене
Сан Марино 

Населено място: 

Секат уникални монети

Република Сан Марино не е имала право на своя собствена валута, но сече сувенирни монети за колекциите на нумизматите. Годишните печалби от тази дейност се измерват с милиони. Също така и издаването на пощенски марки, прочути сред световните колекционери, носи на държавата джудже поне 5 млн. евро на година. Висш орган на републиката още от най-старите й години е събрание на всички глави на семейства, начело с Ректор, наречено Аренго.

По-късно неговите законодателни права били предадени на Големия генерален съвет - еднокамарен парламент, който съществува и днес. Състои се от 60 депутати, избирани през 5 години.

Функцията на държавен глава изпълняват двама капитан-регенти, които имат абсолютно равни права и се избират от Съвета през 6 месеца. Два пъти в годината - на 1 април и на 1 октомври, се извършва смяната на властта.

Държавният конгрес е правителството на Сан Марино. Съставено е от 10 души.Аврам Станков


форум на пътешественика
Няма мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.