Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Европа Карта на света
Търсене
Сан Марино 

Населено място: 

Първият заселник бил каменоделец

Основен поминък на хората в Сан Марино, освен земеделството, било и каменоделството като традиционен занаят, но то било забранено, защото нанесло непоправими рани в снагата на Титано, които се забелязват и днес.

Първият санмаринец, както разбирам от местните легенди, бил каменоделец. Той бил свободолюбив човек и един от първите християни в Далмация. Името му било Марино. Напуснал родината си, преследван яростно от император Диоклетиян. Заедно с неколцина последователи се заселил в пещерите по хълма Титано. Казват, че по онова време там бил вдигнат и манастир, който после бил разрушен. И днес в Сан Марино датата 3 септември 301 г. се празнува най-тържествено като основаване на републиката. Даже на нея се основава и местно летоброене. Марино по-късно бил канонизиран, а мястото назовано с неговото име, първо като Земята Сан Марино, после Свободният град Сан Марино и накрая Република Сан Марино.

Първите столетия след основаването й протекли под протектората на съседното херцогство Урбино, но от 855 г. вече съществува като независима република. Столицата е заградена с три реда крепостни стени. Последният, най-нов, е дело на арх. Джовани Белуци и бил завършен през 1549 г. Стените му се свързвали с крепостите Фрата и Монтале. Оттогава датира и Правителственият дворец, който бил построен на мястото на по-стар по проект на Франческо Адзури на единствения площад на републиката "Пианелло". На него се намират всички правителствени сгради. Под целия "Пианелло" са т. нар. фоси - изсечени в скалата през ХV в. щерни за събиране на дъждовната вода.Аврам Станков


форум на пътешественика
Няма мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.