Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Европа Карта на света
Търсене
Сан Марино 

Населено място: 

Оазисът на Европа

Площта на държавата джудже е едва 61 кв. км, посреща годишно по 3 млн. туристи. Средновековните крепости и кули напомнят за славното минало на страната.

Крал Артур и в Сан Марино е можел да възкликне: "Това е зашеметяващо място", както е направил някога пред издигнатия на острия скален връх замък Камелот.

Тъй като няма свое летище за нормални самолети, а специално организираният хеликоптерен превоз е твърде скъп, предпочитам да посетя с автобуса от близкото италианско адриатическо пристанище Римини тази държава джудже, граничеща от всички страни с Италия. Пътят е петнадесетина километра и още в самото начало се виждат красивите очертания на високия триглав хълм Монте Титано. На тях открай време се издигат трите кули крепости Гуаита, Честа и Монтале. Върхът е досущ като тризъбеца, изобразен като умалено копие на герба на тази най-стара от всички днешни световни републики. Тя е и сред най-малките държави на света с площ 61 кв.км. Цялата й дължина не надхвърля 13 км, а общата дължина на границите й е не повече от 50 км.

Около десетия километър на това епично и незабравимо пътуване стигаме и граничната река Ауза. И тъй като гранични формалности няма, поемаме по стръмния път към едноименната столица, разположена на четири от терасите на хълма. Почти триста метра преди неговата най-висока точка на височина 738 м трябва да спрем. Нагоре се продължава пеш, както правят всичките 3 милиона туристи, които идват тук всяка година, за да видят това чудо на границата между Лигурийските Алпи и Апенините.

Република Сан Марино със своите девет окръга, наречени замъци, има всичко на всичко 34 населени пункта. Повечето от тях са малки селца с не повече от 3 до 5 къщи и население между 10 и 50 човека. Само не се опитвайте да им оспорвате правото на самостоятелност, защото веднага ще ви кажат, че в стари времена деветте окръга са имали особения статут на суперминиатюрни градове държави, въпреки че това е траело твърде кратко. После се обединили. Освен едноименната столица с население малко повече от 5000 души, други "по-големи" градове днес са Серавале, Акуавива, Фаетано и Борго Маджоре. Всичките те са съхранили своя средновековен облик с непревземаемите си крепостни стени, кулите и живописните къщи от двете страни на тесните си и много красиви улички.

За първи път в историята тази република се споменава през Х в. Нейната първа писана конституция е сред най-старите в Европа и е влязла в сила на 8 октомври 1600 г. Когато през 1864 г. провели първото преброяване на населението, то било 7080 души. Днес това число е нараснало четирикратно, но научих че поне една трета от него се пада на получилите само временно жителство.

Незабравими са обиколките по тукашните улици, където може да се надзърне в някоя от катедралите или местните музеи. Обикалям всички отбранителни съоръжения на тази укрепената държава крепост. Те са били на такова високо ниво, че микроскопичната държава е останала непревземаема в цялата си история. Не случайно дори самият Наполеон винаги е поддържал дружески отношения със санмаринците. Днес част от крепостните стени са разрушени и са отстъпили от територията си на съвременното строителство. Този оазис в сърцето на Европа, останал от средновековието, съвсем не е лишен от модерни сгради. Една от тях е Дворецът на конгресите, който отрежда на Сан Марино място сред световните конгресни столици на Стария континент. Всъщност какво по хубаво от това да гледаш в бъдещето сред чаровна обстановка отпреди няколко века!

Моята средновековна разходка тук трае един ден, колкото и на повечето ми спътници. Малцина остават по-дълго тук. Но и това е достатъчно тази държава да се превърне в една от най-посещаваните световни туристически дестинации!Николай Генов

На хълма Монте Титано се издигат трите крепости Гуаита, Честа и Монтале

форум на пътешественика
1 мнение


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.