Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Европа Карта на света
Търсене
Полша 

Населено място: 

Солните мини Величка

Мината величка е на 9 етажа, които достигат до 327 метра под повърхността на земята
Мината величка е на 9 етажа, които достигат до 327 метра под повърхността на земята

Подземният музей

Искало ли ви се е някога да видите подземния град Мория, който Толкин построява на страниците на "Властелинът на пръстените", населва го с джуджета, гоблини и древни чудовища, а по-късно режисьорът Питър Джаксън визуализира в едноименната филмова трилогия? Ако да, не си губeте времето в търсене на Средната земя и Мъгливите планини на картата (така в книгата е описано местонахождението на Мория). Идете в солните мини Величка.

На около 10 километра от старата столица на Полша – Краков, се намира една от най-посещаваните туристически забележителности в този край на Европа. Над 7000 туристи дневно разглеждат солните мини Величка, ще ви се похвали още на влизане екскурзоводът. Всъщност, по точно би било да се каже "още на слизане" - за да стигнете до първото ниво на мината, ще трябва да се спуснете по 397 дървени стъпала, които ще ви отведат на около 64 метра под земята.

Билетът за солните мини Величка струва 15 евро. За студенти и ученици входът е 12 евро. И в двата случая ще получите екскурзовод с английски, френски, немски или руски език. До там се стига лесно, ако тръгнете от Краков – с маршрутно такси или градски автобус, които се хващат от центъра на града или от централната гара. Те ще ви струват до евро, в едната посока.

Първите асоциации водят именно към филмовите декори на Мория от "Властелинът на пръстените" - с безкрайни тунели, хладен въздух, въжени мостчета и дълбоки пропасти. С една разлика – че не минавате през скални масиви, богати на метали и скъпоценни камъни, а през сол. "Ако не вярвате, може да "опитате" стените или тавана. Нашата сол е много хубава", ще ви подкани съвсем сериозно някой от гидовете.

Мината е на 9 етажа, които достигат до 327 метра под повърхността на земята, 300 кв.км. галерии и над 3 000 кухини, с общ размер 7.5 млн. куб.м. За туристически преходи са предвидени малко повече от три километра, които отнемат около три часа. Толкова време ще бъде с вас и екскурзоводът. След това ще ви остави съвсем спокойно да изследвате мината сами. Загубени туристи рядко имало, защото за да излезе от мината трябвало само да се следва свежия въздух, който неминуемо водел към някои от изходите.

Макар и солта да е използвана във всекидневието единствено като подправка, десетки творци са успели да превърнат наличието на тонове от нея под земята в истинско поле за творчество. По време на прехода могат да бъдат видени стотици скулптури, фрески, репродукции, та дори и пищни висящи от тавана полилеи – всички изработени от сол. Сред тях е прочутата скулптура на Николай Коперник, която ще намерите още в самото началото на разходката. Мястото й не е избрано случайно – именно Коперник бил един от първите посетители на мината, когато като студент в ягелонския университет в Краков дошъл да събира и изследва различни видове сол.

На следващите спирки ще ви срещнат статуи на Казимир Велики, Папа Йоан Павел Втори, Христовото разпятие, копие на "Тайната вечеря" и много други. Като най-красива е определяна от туристите и най-голямата зала в мината, кръстена "Кинга". Легендата разказва, че това било името на унгарска принцеса, омъжена за полски владетел. Един ден тя изпуснала годежния си пръстен в земна пукнатина. След време той бил открит от миньор на мястото, където сега се намира величествената концертна зала, дълга над 55 метра и висока около 12.

Към края на разходката човек се сдобива с усещането,че всеки миг зад някой ъгъл ще изкочи онова вироглаво джудже Гимли от "Властелинът", което ще посочи с брадвата си верния път за изход от мината. И точно в този момент се появява цивилизацията – голяма хотелска част с ресторанти, магазини, кафенета, уелнес и СПА. Колкото и невероятно да звучи, стотици хора прекарват седмици наред под земята, за да се възползват от лечебните свойства на солта. Дори само дишането в безбройните тунели и помещения се отразявало благоприятно. И всеки екскурзовод ще ви увери в това с фразата: "Аз работя тук от 20 години, но не ми личи, че съм на повече от 200, нали?"

Когато разходката приключи, мисълта за изкачването на всички стълби по обратния път се превръща в кошмар. Тогава идва спасението - всеки от служителите ще ви упъти към някой от общо четирите асансьора, които ще ви върнат за по-малко от минута на повърхността. И в реалността също.Веселина Фотева

На повече от 30 етажа под земята, трябва да спуснат туристите, за да започнат разходката си от първото ниво във Величка Залата, кръстена на името на принцеса Кинга, е най-голямата в солните мини Величка Скулптурите, изваяни от сол, са сред най-впечатляващите за посетителите на мина Величка

форум на пътешественика
Няма мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.