Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Европа Карта на света
Търсене
Украйна 

Населено място: 

Карпатите предлагат множество възможности за отдих


Карпатите се намират в западната част на Украйна, на границата с Румъния, Унгария, Словакия и Полша. Регионът условно се дели на 2 части: "Прикарпатье" и "Закарпатье". Планинската територия е гъсто населена. Именно в района на Карпатите са запазени древните традиции. Има много реки, които се смятат за най-чистите в Европа. В тях обитават множество видове риби, сред които и пъстърва. Затова риболовът тук е голямо удоволствие. В планините има много хубави езера.

Туристите пристигат в Карпатите не само за почивка, но и за лекуване и за общо оздравяване на организма. На територията на Карпатите се намират и минерални извори. Въздухът е чист с голямо съдържание на озон и с аромат на хвоя. Затова там има и санаториуми за лекуване на различни болести.

Върховете на планините са покрити със сняг 5 месеца в годината. Във всяко място има ски-бази. Ако предпочитате екстремалния туризъм - можете да тръгнете по планински върхове пеша или с колело, или с коне. Туристите освен това се занимават с парапланеризъм, лов. Ходят на екскурзии в Лвов и Ужгород - едни от най-красивите украински градове.

Най-известните места за туристите са Яремче, Славское, Синевир, Яблуница, Межгорье, Гута, Свалява. В тези райони има доста хотели, санаториуми, пансиони. Цените за наем са около 10 щ.д. - една нощувка. Можете да вземете под наем стаи или цели къщи.

Една от туристическите атракции е езеро Синевир - най-хубавото и най-чистото. Водата в езерото е изключително чиста - можеш да видиш дъното на езерото. Езерото е най-голямото в Карпатите. На височина 900 метра и на разстояние 1 км. от езерото се намира туристическата база "Синевирско езеро". Близо е реката Теребля.

Другата туристическа база "Морское око" се намира на брега на езерото. За туристи се предлагат стаи за настаняване, кафенета и организиране не екскурзии, но цените са много високи.

До езерото се намира и санаториума Верховина. Тук изкарват уникална минерална вода. За туристите се предлагат екскурзии в планини, разходки пеша и на кон. Можете да видите и хубав водопад Шепит. През зимата туристите карат ски. Снегът лежи до средата на април. За любителите на екзотиката - разходки на шейна с впрегнати коне.

Планина Говерла е най-високият връх на Украинските Карпати (2061 м.), привлекателен е за любителите на екстремалния туризъм.

Езеро "Несамовите" - най-високопланинско езеро (1750м.)

Високопланинска обсерватория на пл.Поп-Иван е построена в 1936г. от поляците.

Манявският водопад се намира в планинска клисура. Прави силно впечатление. В неговото подножие има малко езерце.

На западния бряг на река Луковица се намира единственият в Украйна действащ вулкан. Но той не е обикновен, а кален. Действа на площ, равна на 60 хектара. Изригването на вулкана се случва всяка вечер. Започват се с газ и голямо количество вода.

Голяма атракция за туристите са средновековните замъци. В Закарпатье се намират 12 кули.

Мукачевски замък - древна крепост от времето на Киевска Русия.

Чинадиевският замък е построен през XV век от барон Перени. През 1657 г. замъкът е значително повреден от полските войски на княз Любомирски. По-късно замъкът функционира като затвор.

Благодарение на наличието на минерални извори е развита мрежа от санаториуми и оздравителни комплекси. За лечение се използва вода и сол.

Чист планински въздух, недокосната природа и минерални извори - всичко това създава идеални условия за екотуризъм, лекуване, възможности за пешеходен туризъм и къмпинг.Анастасия Кюрчева


форум на пътешественика
Няма мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.