Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Европа Карта на света
Търсене
Украйна 

Населено място: 

Какво разказва историята на Крим

Една историческа версия разказва, че тук в Крим е имало народност, която мигрира на север и се заселва до река Рус, което в последствие дава Руският клон на славянството Дали е така не е ясно, но сигурното е че тук от древни времена е кипял живот. По тези земи от най-древно време са живели множество племена и народи, тук, в страната с древно название Таврида, по описанието на Омир, акостират аргонавтите, тук търсят и намират златното руно и именно тук извършват куп невероятни приключения.

В последствие Таврида се превръща в северна провинция на Римската империя с център Херсонес. През времето тук се установяват множество гърци иконопочитатели след религиозни и други конфликти в техните родни места.

В непосредствена близост до тези и околните земи водят корените на Ханство България и столицата Фанагория. Тук са минавали и древните търговски пътища с Изтока. Оценявайки стратегическото търговско значение на полуострова множество крайбрежни градове са завладени от Генуа и до ден днешен могат да се видят величествени Генуезки крепости.

След това полуострова става обект на татарското нашествие. Именно тук в битките за някой от крайбрежните градове, татарите хвърлят болни от чума на генуезките кораби и така чумата се прехвърля в Генуа, а за кратко време след това обикаля Европа и помита след себе си половината от европейското население.

За дълъг период на полуострова се установяват Татарите като дори в по-късен период тук установяват столицата на своето Татарско ханство.

След това Крим е завладян от Османската империя и за дълъг период става обект на противопоставяне между Русия и Турция. В крайна сметка през 17 век Русия след множество сражения в който участват легендарни руски пълководци като Суворов, установяват власт над полуострова. Малко по-късно Екатерина II окончателно затвърждава Крим като руска провинция.

По време на противостоянето между Османската империя и Русия, Крим става арена на една от най-кръвопролитните войни (Кримската война). Първоначално тя е между Турция и Русия, но впоследствие се включват Англия, Франция и Сардините на страната на Турция. Русия е принудена да воюва практически сама срещу най-великите държави в света. Главните сражения са в района на Севастопол. Кримската война водена на различни фронтове взема над 1 милион жертви. Време, запомнено с искрен патриотизъм и национален подем в Русия.

Само 30 години по-късно Русия обявява нова война на Турция в хода на която България получава свобода и независимост.

През Втората световна война немските войски овладяват полуострова и обсаждат Севастопол. По време на обсадата над Севастопол само за 1 месец са изсипани толкова бомби колкото общо е употребила Англия за цяла година срещу Германия. Всяка педя от тази земя е напоена с много кръв. Севастопол окончателно се превръща в град герой и място на руската бойна слава, спомените за която се помнят и са видни до днес. Това обяснява противоречия за съдбата на полуострова между Украйна и Русия.

• История на християнството по тези земи
Крим е свързващото звено, чрез което се приема и утвърждава християнството в Русия. Тук още в първи век като мисионер идва един от първите апостоли Андрей Първозвани, основават се множество скални църкви и се формират първите християнски общности. Малко по-късно тук е заточен ученикът на Апостол Петър и епископ на Рим - Климент. Климент е заточен в каменните кариери до сегашен Инкерман. Той заварва много заточени тук християни, за кратко време основава множество църкви, по негова молба на това безводно място извира вода, и от много места на полуострова се стичат там хора, за да бъдат покръстени от него. Имало случаи в които свети Климент покръствал до 400 души дневно. По заповед на императора той е удавен недалеч от брега, но в продължение на 700 години след това в дните на неговата кончина морето се отдръпвало за 7 дена давайки възможност на всички християни да се поклонят пред мощите на Св. Климент. По-късно поради греховете на хората морето престава да се отдръпва.

Няколко века по-късно братята Кирил и Методий, считайки Св. Климент за свой покровител решават да открият мощите на светеца и организират специален молебен в Хероснес и дълго се молят. И по чуден начин мощите се явят обгърнати в светлина над водата. Благодарение на тези мощи Кирил и Методий са посрещнати в Рим празнично лично от папата и 3 дена са водени служби на традиционните три езика плюс славянски.
Пак тук се извършва покръстването на Киевският княз Владимир, чрез когото в последствие се покръства и цяла Русия.

Твърди се (непотвърдено), че именно на тези места са били убити братята светците безсребърници Козма и Дамян. Тук е пострадала и Света Параскева, като е любопитно, че на мястото, на което е пострадала се появило лечебен извор. По-късно на това място в една пещера се заселила като отшелница българката Константина. По нейните молби в последствие тук се обособил голям манастир който съществува и до днес (Тополевскията манастир). Както у нас, така и в Крим се срещат паралелно и църкви, и джамии. Голяма част от старите църкви и манастири разрушени от войните или по съветско време сега се възстановяват.форум на пътешественика
Няма мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.