Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Европа Карта на света
Търсене
Франция 

Населено място: 

Фонтенбло - градът на кралете и студентитеГрадът на кралете и студентите, известен с най-елегантния френски ренесансов замък от XVI век и с най-престижния в Европа бизнесинститут INSEAD, се намира на 60 км южно от Париж. Той има 20 000 жители, но според информационните справочници годишно се посещава от над 10 млн. души.

Французи и туристи от цял свят го предпочитат и заради изключително красивата гора на площ от 500 кв. км. Освен ловни преживявания сега тя предлага различни възможности за отдих, туризъм, конна езда в десетина бази и хиподруми, каране на велосипеди и скейтборд, джогинг, скално катерене, великолепни условия за пикник и приятен уикенд.

Зелената прохлада, чистият въздух, тишината и красивият пейзаж действат лечебно и оздравително, казват жителите на Фонтенбло. Възпитавани традиционно в гостоприемство, те са готови да отделят време и внимание на всеки гост.

Малкото селище Фонтенбло се разраства бързо още през XVI век, когато кралският двор на Франсоа I се премества през летните и есенните месеци в замъка. Той става любима резиденция за ловни и светски забавления на всички френски крале. Тук се вземат важни за държавата решения. Постепенно към останалата от XII в. кула на средновековна крепост всеки крал добавял по нещо ново. Така се получил необикновеният архитектурен ансамбъл от великолепни сгради и красиви градини.

Замъкът разположен на 170 дка, има 1900 стаи. Повече от две трети от тях са запазени и възстановени в автентичния си вид. Всеки сантиметър от стените и таваните са богато декорирани, с копринени тапицерии, дървени и мраморни фризове, фрески, орнаменти от фино и скъпо дърво и мрамор и много, много позлата. Във всичко това са вплетени инициалите и хералдическите замъци на кралете и техните съпруги.

Най-значителни преобразования прави Франсоа I през Ренесанса, с което и определя архитектурния стил на сградата. Влюбен в природата и във Фонтенбло, той изгражда Златната врата, Балната зала, двора на Белия кон, художествената галерия. В нея събира колекция от най-известните картини в света, сред които „Джокондата" на Леонардо да Винчи, скулптури, гоблени, скъпоценни камъни и украшения. С тази галерия замъкът се превръща в школа, център на изкуствата за Европа. Част от колекцията вече е в Лувъра и в Националната библиотека на Франция, друга е все още изложена в замъка.

Делото на Франсоа I продължават неговия син Анри II и съпругата му Екатерина Медичи, Анри IV и Луи XIII. Оттогава са галерията на Диана, вратата на Дофина, кралският кабинет, църквата „Св. Троица" и стълбата пред главния вход на замъка във форма на двойна подкова.

Наполеон Бонапард приел в замъка римския папа, а след това превърнал Фонтенбло в своя любима резиденция. За себе си и за императрица Жозефина, а след раздялата с нея и за императрица Мария-Луиза, той построява т.нар. малки апартаменти, а големите използва за тържествени приеми и церемонии. Голямата кралска спалня превръща в Тронна зала. В личния си червен салон на 06.04.1814 г. Наполеон подписва своята абдикация и се отрича от властта.

На 20 км от Фонтенбло е разположен друг фантастичен замък от XVII в., Во льо Виконт - най-големият частен дворец във Франция, квалифициран като шедьовър на архитектурното изкуство и първообраз на Версай. Но неговият създател, тогавашният министър на финансите Никола Фуке, не е могъл да му се радва дълго време. При откриването през 1661 г. крал Луи XIV завидял на своя министър за този великолепен дворец с красиви градини, обвинил го в злоупотреба и заповядал да го арестуват. След 3-годишен скалъпен съдебен процес Фуке бил признат за виновен и затворен в Бастилията, където умира в 1680 г. След това Луи XIV ангажирал същия екип от творци - архитект Луи Во, художника-скулптор Шарл льо Брьон и градинаря-декоратор Андре льо Норт - да изградят Версай и градините, които стават символ на кралската мощ и престиж.

Три века по-късно новият собственик на замъка Алфред Сомиер възстановява неговия блясък и слава, както и голямата експозиция от карети, принадлежали на Фуке. 25 години са му били необходими реставрира градините с фонтаните и 1000-метровия канал. Два поти в месеца от пролетта до есента тук се устройва нощен спектакъл - съчетание от светлинна и водна феерия, на фона на класическа музика - най-божествената музика, която човек може да види някъде.

Емблемата на съвременния Фонтенбло обаче е INSEAD, който със своя МБА (Магистратура по бизнесадминистрация) клас е сред най-добрите бизнесучилища в света. Основан през 1959 г. кралския замък с курс от 52 студенти. Днес е водещ в Европа според класацията на сп. „Бизнес уик" и в. „Файненшъл таймс". В него ежегодно учат средно по 660 студенти с по едно и две висши образования от над 45 страни, 40 докторанти и над 5000 мениджъри от повече от 1400 компании за повишаване на квалификацията. От 1967 г. се премества в новата си база, разположена до гората на Фонтенбло. Тук преподават 126 професори, известни в света със своите научни изследвания в областта на бизнеса. Основният език, задължителен за всички, е английски. Всяка година един или двама българи завършват бизнесучилището и постъпват на работа в престижни европейски фирми и банки.

Така неусетно през годините в кралския герб на Фонтенбло се вплита и академичният герб на INSEAD, който продължава славата на древния град.

Обектът е включен в

Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКОМаксим Иванов


форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.