Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Европа Карта на света
Търсене
Франция 

Населено място: 

Френските владетели били коронясвани в Нотр Дам


Строителството на знаменитата катедрала Нотр Дам, посветена на света Богородица в Реймс, в нейния днешен вид започнало през 1211 г. по проект на арх. Жан д'Орбе. Там през лятото на 1429 г., в присъствието на Жана д'Арк Карл VII получил короната. След като земите на Франция били завзети от англичаните, английският крал оспорил трона на законния престолонаследник. Жана д'Арк застанала начело на френската войска и повела народа към освобождението. На 16 юли тя тържествено влязла в Реймс - символа на френската кралска власт. На следващия ден Карл VII бил коронясан. Само коронация в "Нотр Дам" потвърждавала правото на владетеля над френския престол. Тук са коронясани 25 френски владетели. Изключение правят само Хенрих IV и Наполеон. Изборът на град Реймс съвсем не е случаен.

Историята на катедралата винаги е била свързана с церемонията по посвещението на френските владетели. Тя ставала винаги в неделя. Кралят трябвало да прекара в молитви цялата нощ в резиденцията на архиепископите - двореца То. Монасите донасяли свещената Лампада от базиликата в абатството Сен Реми, построена през ХII в. над гроба на светеца специално за неговите мощи. Тази базилика днес е включена в списъка на паметниците под егидата на ЮНЕСКО. Била осветена от папа Лъв I през 1049 г. В гробницата на светеца се пази свещеният съд с миро, главен аксесоар в някогашните коронационни церемонии. Според една легенда св. Реми получил свещения съд от гълъб (християнския символ на Светия дух). С него били венчавани кралете на Франция. Има непотвърдена версия, че това не е оригиналът, защото по време на Френската революция съдът бил натрошен на безброй микроскопични парчета. С идването на Лампадата церемонията по коронацията започвала. С клетва да бъде предан на християнската вяра кралят се посвещавал в рицарство. Херцогът на Бургундия му давал рицарските шпори, а в олтара на катедралата архиепископът му връчвал шпагата. Накрая му надявали ръкавиците и една халка - символ на мистичния му брачен съюз с Франция. Веднага след това той получавал скиптъра и короната. Когато излезел от черквата, народът скандирал "Да живее кралят!" и започвала обща меса, при която владетелят вземал причастие от два вида хляб и вино. Следвал голям пир в двореца То.

Този дворец от ХII в. е великолепен и носи това име заради приликата на плана му с гръцката буква "тау". Също така тази форма напомняла старите епископски кръстове.

Кралете се заклевали пред Библия на кирилица

Изглежда невероятно, но кралете на Франция се заклевали пред Библия, писана на... кирилица. Била донесена от кралица Ана, която омъжили за Хенрих I през ХI в. Тя била дъщерята на киевския княз Ярослав Мъдрия. Библията се считала за изключителна реликва, но никой не разбирал езика й. Свещениците в катедралата се сетили за нейния произход, чак когато един ден в катедралата дошъл цар Петър I и от раз започнал да я чете.

Обектът е включен в

Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКОНиколай Генов

Катедралата Нотр Дам, известна като "Енциклопедията на античната скулптура" има над 230 скулптурни групи. Строена е в течение на два века.

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.