Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Европа Карта на света
Търсене
Гърция 

Населено място: 

Град на три цивилизацииСтолицата на Македония. Северната столица на Гърция. Град на три цивилизации – Антична, Римска и Византийска. Кръстопът на континенти и търговски пътища. Солун (гръц. Тесалоники) е бил основан основан през 315 год. пр. н. е. на мястото на древно селище Терми, и македонския цар Касандър дал на града ново название – името на съпругата си и сестра на Александър Македонски – Тесалоники. Историята за основаването на град Солун е история на елинизма – олицетворение на могъществото и славата на македонската династия. В този царствен град на Македония, великия Цицерон изучавал риторика при гръцките философи (I в.пр.н.е.). Тук апостол Павел пръв е известил зарята на християнството; този град някога е бил избран за резиденция на римския император Галерий; тук в името на Христа приел мъченическата си смърт войникът Димитрий, който станал дълбоко почитан светец и покровител на града. Оттук солунските братя Кирил и Методий предприели своята грандиозна мисия за християнизация на славянските народи. Градът неведнъж се излагал на набезите на различни племена и народи, но след всеки набег, бил още по-прекрасен, обвит в древна византийска мантия.

Сред забележителностите са:

  • Бялата кула – символ на града, построена през 1430 г.
  • Ротондата и Триумфалната арка Галерия с изумителни релефни изображения на велики битки
  • храм Свети Димитър – един от най-големите в Гърция; византийски крепостни стени, и стария район на града с тесни улички и градини.

Днес Солун е втория по големина град и пристанище в Гърция, с население 1 200 000 жители. Той е културен и промишлено-търговски център на югоизточна Европа. Солун има богат духовен живот. Тук вие може да посетите места с археологични разкопки, изложби, да отидете в музеи и театри. Солун е известен далеч зад пределите на страната като град, който никога не спи. Нощни клубове, барове и ресторанти Ви приканват в своите обятия.

Обектът е включен в

Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКОфорум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.