Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Европа Карта на света
Търсене
Австрия 

Населено място: 

Залцбург - перла в короната на ЕвропаТочно тук, в подножието на Алпите, на 300 км от Виена и на 100 км от Мюнхен, между Бавария и Тирол, от двете страни на река Залцах, се ражда малкото селце, известно със своето бяло злато - солта. Наред с този символ в емблемата му са вплетени детето-чудо Волфганг Амадеус Моцарт и маестро Херберт фон Караян, музикалните и театралните фестивали, които всяка година събират тук световния елит. Но и белите алпийски писти, люлка на световния шампион по ски Михаел Валхофер, роден в близкото до Залцбург градче Радщат.

Ако човек е тръгнал към Залцбург специално за зимна почивка и ски-туризъм, има голям избор. Само на 25 км западно от него се намира град Берхтесгаден с едно от най-красивите езера - Кралското. Над тях се издигат планинският масив Ватцман и забилият връх в небето Орлово гнездо (1834 м). Ако имате предварителна информация, че от него се открива невероятна панорама на разстояние около 200 км, сигурно ще съберете смелост да тръгнете по стръмния близо 7-километров път с пет тунела, пробити в скалите.

Той бил прокаран по искане на Хитлер, който често идвал тук на почивка, омаян от дивната красота на Алпите. На изток от Залцбург на няколко минути път е Залцкаммергут - районът с най-много езера. Край Траунзее, едно от най-дълбоките в Европа (214 м) и Мондзее са разположени като бисерна огърлица красиви курортни градчета, привличащи през лятото европейския бизнес и артистичния елит.

Любителите на зимния спорт обаче предпочитат да тръгнат към град Пинцгау. Над него се издига най-високият връх в Австрия - Голямата камбана (3798 м). Пръснат на три хълма край сребърната лента на река Залцах, съчетал невероятната архитектура с музика, защитен от средновековни порти и величав с разкошните си дворци, Залцбург изглежда приказно красив. "Град, от който не можеш да си тръгнеш, без да се обърнеш сто пъти назад...", казва Шилер.

За да го усетите истински, трябва да се разходите край река Залцах (Солената река) в пространството между трите хълма - Капуциненберг (Хълм на капуцините), Мьонхенберг (Хълм на монасите) и Ирайнберг (Хълм край реката).

Тук се намира и най-големия средновековен замък в Европа - Хоензалцбург. Римляните полагат основите му. По-късно, през VII век, епископ Руперт основава тук два манастира - мъжки "Свети Петър" и женски "Ноненберг". Под тях възникнал Залцбург (Замък от сол). През 798 г. получава статут на архиепископство и оттогава е един от десетте главни градове на Европа.

Толкова много са забележителностите на Залцбург, че е трудно да бъдат видени за ден-два. Сред тях са двете къщи-музей на Моцарт - родната на "Гетрайдегассе" и втората, на другия бряг на реката, в района на парка "Мирабел" с величествения дворец. Още - първата обществена фурна, първата аптека, първата спестовна каса, градската порта "Гщетентор", край която са били разположени старите гостилници и живописният денонощен пазар "Кранцелмаркт". Не могат да бъдат отминати златните Кралски конски къпални, където туристите хвърлят монета за здраве и любов, изложбената зала "Рупертиниум", дворецът "Леополдскрон", фонтаните на Хелбрун, Храмът на францисканците, Манастирът на капуцините, Катакомбите, университетът Моцартеум.

Доста време трябва да се отдели на двата фестивални комплекса, които всяка година през ноември отварят врати за многобройните си прочути гости. Смята се, че Залцбургският музикален фестивал е с най-скъпите билети в света и с най-силно присъствие на финансово-политическия елит. На "черния" пазар цената на един билет достига до 500 евро. На Залцбургския фестивал идват Виенската филхармония, Берлинските филхармоници, Щатскапеле Дрезден и др.

Много от забележителностите на Залцбург може да разгледате и с корабче по реката, което е едно невероятно изживяване.

Когато настъпи умората от разходката из този удивителен свят, забелязвате все по-ясно многобройните кафенета и гостилнички. Но търсите най-атрактивното - "Томазели", най-старото в Европа, основано през 1705 година. Тук са идвали често Моцарт, Хайдн, Рихард Щраус, Райнхардт. Заедно с кафето ще ви предложат сладкиши от собствената сладкарска работилница. Сещате се за червените кутии и кутийки с лика на Моцарт - бонбоните "Моцарткугелн", сътворени още през 1890 г. от залцбургския сладкар Паул Фьорстер. Те се предлагат на всяка крачка в града. Но докато червените са познати на целия свят, то от сините, направени на ръка, може да си купите само в Залцбург, и то доста скъпо.

Трудно ще е да решите и в коя от многото гостилнички да влезете, защото всяка носи своя индивидуална атмосфера. Залцбургските граждани, наречени "бюргербаур" - "бюргери с коремчета", обичат да си угаждат.

Ако немците обичат бирата, а във Виена предпочитат виното, то в Залцбург се пие "цу цвай" (по две) - малка чашка ракия с голяма халба бира. Тя непременно е "Еделвайс" - бяла бира или "Вайценкорн" - пшеничена, създадена преди 500 години.

Всъщност за Залцбург като че ли годините нямат значение. Той стои под Алпите все така средновековен и вечен, призрачен и реален, романтичен и модерен, нежен и музикален.

Обектът е включен в

Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКОИра Тодорова

Река Залцах Замъкът Хоензалцбург

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.