Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Европа Карта на света
Търсене
Италия 

Населено място: 

Сиена - уникална италианска атмосфераСиена е сред най-добре запазените средновековни градове в Италия, поради факта, че в края на XVI век е станал завоевание на Флоренция. Докато флорентианците били заети с лансирането на Ренесанса, гражданите на Сиена играели ролята на провинциалния братовчед и в резултат, Сиена (или поне частта от нея, зад градските стени), все още изглежда така, както в средните векове.

Много туристи, отседнали във Флоренция, смятат, че Сиена е добър избор за еднодневна разходка из града и из живописната Тоскана. Това е грешка. Необходими са поне два дни, за да се разгледат най-големите църкви и музеи, и още един ден, просто да усетите и да се насладите на уникалната атмосфера на този старинен, но и оживен университетски град.

Градът е разположен на 322 м. надморска височина в сърцето на Тоскана. Изграден е на три хълма и досега е с непокътнатo средновековно излъчване, характеризиращ се с тесни лъкатушещи улички и високи, аристократични сгради.

Сиена има етруски произход, била е римска колония с името Сиена Джулия. Най-голям разцвет отбелязва в средните векове. Била е седалище на много династии, а след дълъг период на епископско господство (IX - XI в.) градът достига връхна точка в своето развитие и става град със самостоятелно управление, поемайки политика на експанзия по отношение на съседните територии. Конфронтацията с Флоренция е неибежна, а битките продължават, с кратки обрати, до 1555 година, когато, след дълга обсада, Сиена е завоювана от Флоренция, загубва своята автономия и става част от херцогството, споделяйки успехите и богатството си.

Най-интересното събитие в Сиена, безспорно, е палиото. Това е конно надбягване, което се провежда два пъти в годината – в началото на юни или юли и в средата на август на Piazza di Campo. Палиото е битка между 17 контради (райони), заобикалящи Сиена, а хиляди хора, живеещи в тях, идват всяка година да подкрепят своите представители. Надбягването е винаги оспорвано и зрелищно. То започва с парад в сутришните часове, докато самото надбягване започва в седем часа вечерта. Цветовете са  грандиозни, а атмосферата е наелектризирана до късно вечерта. Ако сте в Сиена по време на палиото, ще станете част от грандиозно зрелище, един от неуморимите зрители на спектакъла, които биха предпочели да останат на площада през цялата нощ, стига да си запазят място за следващия ден.

Други по-важни събития освен контрадата (от 2 юли и от 16 август), са празникът на Св. Екатерина (29 април) и септемврийските музикални седмици в Сиена.

Обектът е включен в

Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКОЕвелина Таскова

Площад дел Кампо сиена - катедралата Домно Палиото е най-грандиозното събитие в Сиена Една от типичните тоскански улички, водещи към хълма Градът е главен университетски център в Тоскана Сиена е разположена в сърцето на Тоскана

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.