Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Европа Карта на света
Търсене
Унгария 

Населено място: 

Градът с две лица

Катедралата Св. Матиас
Катедралата Св. Матиас

Будапеща живее с пулса на река Дунав, с ритъма на непокорния дух, загърната в красота и очарование.

Унгарската столица лежи изящно на двата бряга на река Дунав, там, където реката се среща с Голямата  равнина, предлагайки една от най-великолепните панорамни гледки в Европа. Ако сте на страната на Буда, можете да се насладите на Хълма с двореца. Оттук извивките на Парламента и Верижния мост се виждат всяка вечер, окъпани в светлина. Техните отражения във водите на реката, и милионите светлини на Пеща, спират дъха.

Стриктно погледнато, историята на Будапеща започва едва през 1873 г., когато хълмистата жилищна Буда се слива с равнинната, индустриална Пеща и малката Обуда на север, за да формират градът, наречен първоначално Пеща – Буда. Много вода изтекла под мостовете на града. Римляните построили тук навремето град Aquincum, а гостите на града все още могат да видят аквадукта и амфитеатрите на север от Обуда. Постепенно историята на дворцовият квартал Буда се преплита с тази на Пеща, известна с интересните архитектурни решения на унгарски и австрийски инженери от XIX век.

Историята на трите отделни квартала, които формират Будапеща е интересна и самобитна.

Кварталът Обуда (Оbuda) лежи на западния бряг на реката, близо до римския пограничен град Aquincum.

Буда (Buda) също е на запад, но върху стръмен хълм, наречен "Хълмът с двореца" и в средните векове става седалище на унгарските крале. В Буда се намират останките от някогашния кралски дворец, неоготическата катедрала от XIII век Св. Матиас,  заобиколена от реставрирани средновековни къщи на благородниците и калдаръмени улички, внушителният кралски дворец, в който се помещава Националната галерия и прочутото укрепление на рибарите, което непринудено опасва като обръч всички изброени забележителности.

Пеща (Pest) се разпростира върху източния равен бряг на Дунав и се е превърнал в търговски и индустриален град. Архитектурата на Пеща е предимно от XIX век, въпреки криволичещите булеварди, които следват старинни укрепления. Понастоящем тук кварталите са предимно с индустриална и жилищно предназначение. В Пеща е неоготическата сграда на Парламента от XIX век. Кварталът е образователен и културен център на страната и е известна със своите музеи и колекции като Националният музей и Будапещенският музей на изящните изкуства.

Хълмът с двореца

Известен е в Унгария като Var. Той е заселен за първи път през XIII век, след като в резултат на монголската атака, гражданите на Буда потърсили по-лесно за защита място за живеене. Кралският съд на Унгария също решил да премести сградата си в южната част на хълма.

Към XIV век в Буда живеели приблизително 8 000 души. След дълъг период на турско господство (1541-1686 г.), една 75 дневна обсада, превърнала Буда в руини. След погрома, австрийските власти преброили едва 300 души. Това не била последната голяма атака на Хълма. Напълно обградените немски въоръжени сили издържали повече от месец през януари 1945 г., това била трийсет и първата обсада на града.

Укреплението на рибарите

Сравнително младо здание, разположено в близост до църквата Св. Матиас. Строителство му е започнало през 1895 г. по проект на Frigyes Schulek. Издигнато е на мястото на стар рибен пазар и стените му, защитавани от задругата на рибарите, откъдето идва и името. Укреплението е в неоримски стил и винаги е имало само декоративна роля – то е популярно място за панорамна гледка над Пеща.

Столицата на Унгария е дом за близо 2.1 млн. души. Един на всеки пет унгарци живее в Будапеща и Дебрецен - вторият по големина град в страната. Будапеща е смятана за по-романтична от Варшава и по-космополитна от Прага.

Градът има много забележителни аспекти. Много източноевропейци и руснаци, дойдоха тук след краха на Студената война, да почувстват вкуса на Запада, а гостите от Западна Европа са силно впечатлени от нощния живот, достъпните театри и музеи, ресторанти и кафета.

Всяка разходка сред историческите забележителности на Буда, чудесно се допълва със суматохата и суетата на Пеща. Бляскавата улица Vбci utca предлага някои от най-добрите магазини в града. В Пеща офис сгради, модерни търговски центрове и супермаркети, са в пълна хармония с базиликата Св. Стефан, ширещият се Площад на героите, граничещ с неокласическият Музей на изящните изкуства.

В допълнение са градските паркове, препълнени с атракции, седалковият лифт и зъбчатата железница по хълмовете на Буда, лодките, гребящи усърдно нагоре по течението към живописния бенд на реката и не на последно място горещите термални бани, останали от ерата на турските  бани.

Ето това е Будапеща.

Обектът е включен в

Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКОФьодор Малцев

Поглед към Парламента от хълмът с двореца Нощна панорама на хълмът с двореца Архитектурата на Пеща е от XIX век, с криволичещи булеварди, които следват старинни укрепления В Пеща е запазена австро-унгарската архитектурата от XIX в. Паметникът на крал Матияш в Пеща Мемориалът на Хелденския площад

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.