Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Европа Карта на света
Търсене
Чехия 

Населено място: 

Златна Прага

Църквите и дворците в Старе место са богато украсени в стил "барок"
Църквите и дворците в Старе место са богато украсени в стил "барок"

Ако някой направи класация на най-красивите градове в Европа, Прага може да претендира за място в челната петица. Шестстотин годишната архитектура, ненаранена от войната или природата, е направила чешката столица класика в естетическо отношение. Доскоро скрит зад желязната завеса, след нежната революция през 1989 г. градът беше открит наново от туристите и се превърна в един от най-посещаваните на Стария континент.

Прага е не само приятна, но и лесна за разглеждане. Тръгвайки от стария градски площад, превърнал се в място за организиране на класически концерти и театрални представления, туристът минава през повечето древни забележителности. Градът е уникално средище на изкуствата на открито - не само като архитектура, но и като културни прояви. Повечето от църквите и дворците в Старе место (това е името на старата градска част), са богато украсени в стил "барок". Те и до днес са успели да се опазят от влиянието на съвременната архитектура. Типичен пример е Кралският замък. Домът на наследниците на престола на Бохемия е строен от XI до XVII век. Огромната зала "Владислав" все още е мястото за провеждане на най-важните държавни церемонии.

Обикновено първото нещо, което вижда човек в Стария град, е стария площад и заобикалящите го сгради, всяка от които е шедьовър на архитектурата. Тук са и Кралският замък, и излязлата сякаш от приказките църква, известна като Църквата на Дамата. Колоритен пазар на местен порцелан, кристал и театрални кукли, е заел място до градската стена. Поставеният на стената Астрономически часовник също е една от забележителностите на Прага. Механизмът му е изработен през XIV век, на всеки кръгъл час процесия от дървени статуи на апостоли се премества между двете сини врати на върха на часовника.

За разлика от Храдчани, приютил резиденциите на бившите благородници, къщите в намиращия се под него, до бреговете на река Вълтава, квартал Мала Страна, изглеждат сбутани в стръмните и тесни улички. Красивите постройки, повечето от които строени през XVIII век, сега са приютили голяма част от чуждестранните посолства. Излизайки на река Вълтава, погледът на туриста се спира на красивите мостове. И особено на пешеходния Карлов мост, известен с красивите си статуи, разположени по перилата му.

След това идва Нове Место - съвременната част на града, разположен на левия бряг на реката. За разлика от много други източноевропейски столици, Прага е избягнала участта на панелните комплекси и безличните крайни квартали. А от това градът само е спечелил. И не е чудно защо все повече чужденци избират да дойдат да живеят тук - в чистотата и зеленината на крайните квартали и резиденциите, останали от предишните благородници.

Обектът е включен в

Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКОМихаил Стаменов


форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.