Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Европа Карта на света
Търсене
Латвия 

Населено място: 

Старата Рига


Рига е основана през 1201 година от алемански заселници, когато рицарите на Меча построили на река Даугава крепост и основали Ливонския Орден. Те отстъпват властта на епископите, които използват Рига като полунезависим Ганзейски град. В Рига има много красиви църкви, средновековни къщи, запазени са кулите на крепостта и градски фасади от края на XIX век.

След реставрацията красивият средновековен град, се разхубави неимоверно, като освен историческите забележителности тук ще намерят забавления и малки, и големи. Туристите са привличани от чистотата, евтиния живот, качеството на сервиза и разнообразието от не скъпи уютни ресторанти и кафенета, повечето от които са предназначени специално за млади хора. От хотелите на Рига трябва да отбележим "Турист" - добър, не скъп хотел, в който се намира най-голямата дискотека в Рига - Underground.

Рига е класически европейски град А ла "Приказки на Андерсен". Това е най-големият, след Санкт Петербург, град на Балтийско море. Тук има над 50 нощни клуба, които съперничат по своята големина и технично обзавеждане с най-модните клубове на Берлин и Амстердам. През лятотоя след един часа през нощта, в центра на града има толкова хора, колкото и през 6-7 ч. вечерта. Ще останете доволни от националната кухня, предлагаща голям избор от месни и рибни деликатеси. Познавачите считат, че местната бира превъзхожда по вкус немската, датската и дори чешката, а цените не са много високи.

На туристите се предлагат интересни екскурзии до Националния парк Сигулда, Курземска Швейцария, Цесис, Рундалски дворец, построен от архитект Растрелли, рицарския турнир и много други. През лятото посещението на Рига се допълва с още една интересна дестинация - на 20 минути, на брега на морето, са знаменитите пясъчни плажове на Юрмала.

Европейската култура има силно влияние в Латвия - президентът свободно може да посети нощен клуб или дискотека, а в кафенето на хотела, в който сте отседнали, може да срещнете министър-председателя или някой член на местната олигархия.

Столицата на Латвия е удивителна изненада за чужденците. Голям град, който отново се е възродил към живот, със своята емоционална атмосфера и изисканост. Когато излезете на разходка по тихите улици, ще разберете, защо през 30-те години на XX век Рига е наричана "Малкият Париж на Севера".

Старият град, който с великолепната си архитектура съперничи на Прага, Оперния театър и концертните зали, в които целогодишно кипи активен художествен живот, изисканите магазини и ресторанти - всичко свидетелства, че Рига отново принадлежи към най-големите столици на Европа.

През последните години в Латвия активно се развива екотуризмът. По цялото Балтийско крайбрежие се изградиха множество еко селища от малки вили и бунгала, предлагащи лукс и съвремени удобства, сред девствената природа. Почиващите могат да се отдадат на свободни занимания като риболов, конен спорт, пешеходни турове и пр.

Обектът е включен в

Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКОУНСС, специалност туризъм


форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.