Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Европа Карта на света
Търсене
Исландия 

Населено място: 

Исландска кухня

Традиционната исландска чорба е вкусна и питателна
Традиционната исландска чорба е вкусна и питателна

Поради суровия северен климат хората на този северен остров не са имали избор на продукти и са се задоволявали с насъщното. Поминъкът в Исландия и днес е риболов и овцевъдство. От известно време, с помощта на естествената енергия и топлина на гейзерите, се отглеждат парникови зеленчуци. Всичко останало се внася отвън. 
 
Ястията от исландската кухня са прости, вкусни и питателни. Такива са традиционната исландска чорба и печеното агнешко. Все още се използват старовремските начини за обработка на хранителните продукти, както във времената, когато фризери и хладилници не са съществували. Месата основно са пушени, а рибата - сушена, маринована и осолена.
 
Рибните ястия са невероятно изискани. В менюто на рибните ресторанти има приготвени по най-различен начин сьомга, палтус, скариди, дори приготвена по специални исландски рецепти акула.
 
Някои от традиционните за страната ястия могат да се консумират само от местните жители. Пример за това е hakarl – изгнило месо от акула, заровено за шест месеца, за да се разложи до необходимата степен. В Исландия яденето на hakarl е своеобразен тест за преминаване от юношеството към мъжеството. Само зрелият мъж може да консумира хладнокръвно вонящата маса.

Други деликатеси са:

hrutspungur - мариновани в млечна саламура овнешки тестиси, сплескани като бисквити

svid - овча глава, разрязана на две, кипната и поднесена почти сурова или маринована заедно с очите

slatur - накълцани овчи карантии, сварени в шкембе (нещо подобно на кървавица)

По-малко шокиращи за несвикналите туристи са:

hardfiskur - трескова риба

bleikja - овъглено месо

lundi - месо от чайка

Други екзотични деликатеси са устни от кит, пържоли от кит, месо от морска котка.

Едно от уникалните ястия е skyr, нещо средно между извара и кисело мляко, направено от каймак и бактериална култура.
 
От напитките най-разпространено е кафето. Има алкохол, но поради високите му цени, употребата му е ограничена. Бирата в Исландия е била забранена в продължение на 75 години, а употребата й е разрешена от 1 март 1989 година. Традиционната исландска силноалкохолна напитка е brennivin (нещо средно между водка и уиски), която се приготвя от картофи и се ароматизира с ким.Антон Дойков


форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.