Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Близък изток Карта на света
Търсене
ОАЕ 

Населено място: 

Палмата в Дубай се руши

Шейховете на Дубай нарекоха изкуствения архипелаг "Палмата" (The Palm Jumeirah)
Шейховете на Дубай нарекоха изкуствения архипелаг "Палмата" (The Palm Jumeirah)

Осмото чудо на света (The Palm Jumeirah) и действително, погледнат от космоса, проектът е точно такъв. Но след като първите собственици на имоти започнаха да се нанасят там, картината вече не е толкова розова и безоблачна, както в рекламите. Изглежда в рая назрява проблем.

До момента близо 4 хиляди души населяват «Палмата», като повечето от тях вече са забравили първоначалния възторг от инвестицията си. Оказва се, че многомилионните вили са построени плътно една до друга, озеленяването е оскъдно, а месечните сметки за охлаждане възлизат на над 800 лири. Всичко това кара местните да се шегуват, че «Палмата» всъщност не е Осмото чудо, а истински гаф.

Британката Рейчъл Уайлдс (42 г.), чийто дом на «Палмата» струва 3 млн. паунда, споделя: "Когато преди година заживяхме върху едно от «листата» на палмата, бяхме шокирани. Всички къщи са построени твърде близо една до друга, а ланшафтът е почти без растителност. Това, което се предлагаше в рекламните брошури, беше съвсем различно – огромно разстояние между вилите и плътна, тропическа гора."

Друга неприятна изненада е, че въпреки постоянните температури от 48 градуса и висока влажност, централната климатизация на вилите не е включена в цената и всеки собственик трябва допълнително да инвестира в подобно съоръжение.

Рафаеле Каннас, който е 47-годишен британец, също не е доволен от покупката си. Само 18 месеца след като се нанася на «Палмата», той обмисля вариант да се пресели в Нова Зеландия, където поне всичко е естествено и природата е истинска. Действително сред най-сериозните проблеми на изкуствения архипелаг е озеленяването. Растителността изсъхва бързо, а високите дървета, всъщност са изкуствени и с тях се «маскират» клетките за мобилните телефони.

Статистиката сочи, че сред жителите на «Палмата» преобладават най-вече британци, след тях руснаци и богати иракчани. Най-известните собственици са Хамид Карзай, футболистите Анди Коул, Дейвид Бекъм и др.

Проблемите на изкуствения архипелаг не произтичат само от недоволните собственици на имоти, но и от недоволните строители, които са жестоко експлоатирани. Средно един работник получава по 25 паунда седмично, при първоначално обещани 60. От 2006 г. насам броят на самоубийствата сред строителите рязко се е повишил, което се обяснява с изключително бедния начин на живот, злоупотреба с алкохол и невъзможните за изплащане заеми.Guardian.co.uk 2008.05.12


форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.