Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Европа Карта на света
Търсене
Гърция 

Населено място: 

В Mелмок гръцката музика е повече от бузуки

В преките на историческия атински квартал Плака е закътан малък музей, който доказва, че гръцката музика е нещо повече от популярните в света хитове, като танцът на Зорба Гъркът.

Музеят на гръцките народни музикални инструменти Mелмок показва малко на брой бузуки - най-разпознаваемият от чужденците инструмент, свързван от посетителите на таверните в чужбина главно с чупенето на чинии. Посетителите могат да видят множество дървени флейти, костени свирки, ударните тумбелеки и гайди, изработени от агнешка или ярешка кожа. Пред погледа на посетителите са изложени различни камбани, звънци, хлопатари.

Повечето от около 1 200 музейни експоната са събирани в продължение на години от критика и музиковед Фивос Аноянакис, починал през 2003 г. Колекцията му включва музикални инструменти от XVIII век до наши дни, а най-старият е лира от Крит от 1743 г. Сред ценните експонати е и лаута - вид лютня, от XIX век, инкрустирана със слонова кост и седеф. Твърди се, че тя е изработена от истанбулския лютиер Манолис Вениос, чиито творби днес се продават за хиляди долари.

Детайл от най-скъпия експонат - лаута от XIX век, декорирана със седеф и слонова кост.

Модерната гръцка музика е популярна в страната, а по продажби успешно съперничи на американските и британските изпълнители. И въпреки че по звучене е по скоро поп или диско, използва похватите от традиционната музика, макар и по градски начин. Цени се също и стилът рембетика, наричан "гръцкият блус", защото е възникнал около доковете на Пирея.

Музеят е обърнат към необработените мелодии, звучащи в селата на планинската континентална част и гръцките острови. Затова тук са добре дошли и студентите, които изучават старинните мелодии и танци.Петрос Мустакас - музиковед

Повечето от около 1 200 музейни експоната са събирани в продължение на години от критика и музиковед Фивос Аноянакис

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.