Скит Свети Николай Чудотворец


Скит на Троянския манастир, разположен на около километър югоизточно от него на западния склон на връх Иван дял (1046 м) от Троянска планина от Средна Стара планина и на километър североизточно от с. Черни Осъм, на 10 км по асфалтов път югоизточно от Троян и на 30 мин. пеша по камениста пътека над Троянски манастир в махала Миленча.

Скит на Троянския манастир, изграден през 1778 г. от монаси и хайдути. Осветен е през 1785 г. от игумена на Троянския манастир Паисий, а е възобновен в сегашния си вид през 1812 г. През периода 1794-1869 г. в него се е помещавало килийното училище на Троянския манастир.

Представлява комплекс от черква, жилищни сгради и аязмо. Черквата е построена през 1812 г., а новите жилищни постройки - през 1950-60 г. от архимандрит Йосиф Минков. Притежава забележителен финно резбован иконостас, дело на майстори от Самоковската резбарска школа.

В манастирския двор е костницата на хайдут Велко от Шумен, починал от раните си през 1848 г. Има аязмо с целебна вода. Изкачването до скита също представлява туристическа атракция.

Скитът е обявен за паметник на културата. Понастоящем е периодично действащ.
 
ЗА КОНТАКТИ:
Троянски манастир
Мелнишки епископ Генадий – игумен
тел.: 06952/ 2480 (канцелария)
тел.: 06952/ 2866 (рецепция)
e-mail:
troyanskim@abv.bg


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.