Сандански предлага много възможности за пътуване и балнеолечение


Сандански е разположен в Санданско-Петричката котловина в най-югозападната част на България. Градът се намира край устието на р. Санданска Бистрица, в района на средното течение на р. Струма. Тук се усеща благотворното влияние на средиземноморския климат. Земята е богата на минерални извори с лечебни качества. Природните дадености и богатото културно-историческо наследство правят този край изключително привлекателен за отдих и туризъм.

Под съвременния град лежат останките на антично селище от І-ІV в., населявано от тракийското племе меди. От него произхожда вождът на най-голямото въстание на робите в Римската империя - Спартак. Местният археологически музей съхранява колекция от уникални антични паметници. В експозицията са вградени и останките от епископска базилика от V-VІ в.

До 1949 г. Сандански е носил името Свети Врач, свързано с прочутите народни лечители Козма и Дамян. В тяхна памет през 1861 г. е издигната гробищната църква "Св. безсребърници Козма и Дамян". Тя ще ви впечатли с редките си стенописи и резбования иконостас.

Особено привлекателно и предпочитано място за отмора е градският парк, в който са засадени над 200 средиземноморски растителни вида. Най-забележителни са чинаровите дървета. Две от тях са обявени за природни забележителности - чинарът в центъра на града е на повече от 500 години и е с височина 26 м. Ако искате да съчетаете полезното с приятното, можете да се разходите из градината и да обогатите познанията си, като си поръчате екскурзовод-ботаник.

Ако пък предпочитате да се запознаете с околностите, може да изберете екскурзия до Мелник. Градът на винарите е най-малкият у нас (около 300 жители) и отстои само на 22 км югоизточно от Сандански. Селището е обявено за паметник на българската средновековна и възрожденска култура и за архитектурно-исторически резерват. Закътан сред изящните скални драперии на природния феномен Мелнишки земни пирамиди, градът музей ще ви очарова с възрожденската си архитектура, удивителната природа и неповторимия вкус на местните вина.

На 7 км от Мелник и на 28 от Сандански е разположен Роженският манастир - паметник на културата с национално значение и изключителна историческа и архитектурно-художествена стойност. Той е един от най-старите манастирски комплекси в България.

Курортната местност Попина лъка се простира на 17 км североизточно от Сандански. Тук ще откриете природната забележителност Попинолъшки водопад и хижа Яне Сандански - изходен пункт за много маршрути в Северен Пирин. Оттук започва "царството" на Народен парк Пирин, вписан в Конвенцията за защита на световното културно и природно наследство.

Уникалните климатични характеристики и лечебните качества на минералните извори правят Сандански утвърден балнеоложки курорт не само с национално, но и с международно значение. Градът е известен е като най-добрата естествена лечебница за бронхиална астма в Европа, както и за хронични ставни и бъбречни заболявания. Прочутият балнеохотел Сандански се намира в самия град и приема гости целогодишно.

Наред с него Сандански предоставя чудесни възможности за лечение и чрез още една специализирана база. Бившата правителствена резиденция Св. Врач е само на 4 км от града и днес работи като луксозен хотелски комплекс, носещ същото име. Построен сред красив парк с екзотична растителност и изкуствено езеро, към него са изградени медицински център и закрит плувен басейн.

VIP-клуб Св. Врач ще ви предложи 6 двойни стаи и 5 стандартни апартамента. Можете да се настаните в президентския или вицепрезидентския апартамент. Първият включва 4 спални, хол, кабинет и конферентна зала. Вторият е с 3 спални, хол и офис.

Независимо от това дали сте ангажирали двойна стая, стандартен или луксозен апартамент в таксата се включва закуска и едно посещение в минералния плувен басейн. Всички помещения са със самостоятелен санитарен възел и баня, разполагат с телефон, кабелна телевизия и хладилник. Изключения правят стаите към балнеологията, които са с общ санитарен възел и не са снабдени с останалите екстри.

Към хотела работят дневен и нощен бар, ресторант и бар-басейн.

В Свети Врач ще ви предложат разнообразна гама от балнеопроцедури, без да е нужно медицинско направление.

VIP-клуб Св. Врач ще ви предостави и множество възможности за спорт - фитнес зала, сауна, тенис на маса, билярд, закрит басейн.

Гостите на хотела ползват безплатно паркинг.Милена Михайлова


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.