Градът на ветровете

Общински съвет - Сливен
Общински съвет - Сливен

Община Сливен е една от най-големите в България, с население 118 000 души, 90 000 от които са жители на Сливен. Разположена е на площ от 1366 кв. км. Обхваща 48 селища.

Сливен е разположен на 270 м н.в. в полите на уникалния скален масив "Сините камъни",  в източната част на Горнотракийската равнина, в самото подножие на Сливенския Балкан, в непосредствена близост до минерални извори. Градът се отличава с кристално чист въздух, дълбоки водоизточници, мека зима и прохладно лято.

Намира се на международната магистрала Е-773, свързваща София с Бургас. Отстои на 270 км източно от София, 28 км северозападно от Ямбол, 70 км североизточно от Стара Загора, 75 км източно от Казанлък и 114 км западно от Бургас. Успоредно с шосеен маршрут Е0773 е построена и магистрална железопътна линия.

Източната част на Стара планина, приютила Сливен, е прорязана от проходи, които са много важни за комуникациите между Северна и Южна България.

Сливен е едно от най старите селища в Европа. Тук са живели траки, римляни, славяни, древни гърци. Първото римско селище на това място - Туида (III век пр.н.е.) е било известен търговски център. За първи път Сливен се споменава като голям град през 1153 г. от арабския пътешественик Идриси.

Сливен е град с богати културни традиции, водещи началото си от епохата на Възраждането и със забележителен принос в културната съкровищница на страната. Тук работят три държавни културни института - Драматичен театър, Куклен театър и Национален музей на текстилната индустрия. Общинските професионални културни институти са: Историческият музей, Художествената галерия, Ансамбълът за народни песни и танци, Симфоничният оркестър, Универсалната научна библиотека и читалища, някои от които са с над 100-годишна история.

Красивите природни дадености, минералните бани и многобройните културно-исторически паметници са важна част от големите потенциални възможности на Сливен в областта на международния туризъм.

Лесопарк "Сините камъни" обхваща около 7 хиляди хектара и е третият по големина след Пирин и Витоша. Освен, че е изключително живописен, районът е забележителен и със запазените в неговите предели редки растителни и животински видове, някои от тях под закрилата на страната и Европа. До най-близката му и масово посещавана част, местността Карандила може да се стигне с въжена линия.

Град Сливен разполага и със самолетна писта с дължина 2,5 км и ширина 45 м. Към пистата е построена аерогара с помещения за управление на полетите и за обслужване на пътници и товари.Наталия Миткова


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.