Кафенетата - удоволствие по виенски


Да отидете във Виена и да не влезете в кафене, означава да се лишите от едно голямо удоволствие. Световната си слава виенските кафенета получават в периодите на смяна на вековете, когато стават любимо място за срещи на литератори, художници и артисти. Всяка бохема е имала свои предпочитания, формирани от променящите се арт вкусове. В тези години се раждат всички типично австрийски разновидности на кафето - от Мария Терезия през Моцарт до знаменития виенски меланж, който само според непросветените прилича много на италианското капучино. В истинските кафенета се сервира храна по всяко време, а специфичната задушевна атмосфера се дължи на постоянните гости. Един меланж, няколко такта на пианото и животът отново показва най-хубавите си страни. Щраус, Лехар и малко Шопен са предпочитания репертоар на пианистите. В над сто кафенета на Виена има концерти между два и шест часа, на живо, с класическа музика - обикновено пиано и цигулка, а по-новите предлагат джаз.

Ако искате да получите представа за типичния стил на виенското кафене от началото на XX век, отидете в Хавелка, в историческия център на града, на Dorotheergasse 6. Стените са украсени с картините, с които художниците са плащали сметките си тогава, когато парите им не са стигали за кафе. Собствениците са част от колорита на това място - старата двойка Хавелка, които все още може да срещнете там въпреки преклонната им възраст. Ако отидете в кафенето вечер, след опера например, госпожа Хавелка лично ще ви приготви бухтички.

От кафенетата на Ринга най-известното е Landtmann, което е много посетено след представленията в Бургтеатър, там традиционно публиката се премества за вечеря или десерт.

Площадът вляво от Кертнер щрасе (Kartner Strasse) - Нойермаркт (Neuer Markt), е едно от най-приятните места за всеки турист, обграден от много нови заведения, предимно италиански. Виена не прави изключение от италианската треска, завладяла много европейски градове. Австрия малко се забави, защото австрийската кухня е изключително добра и много популярна сред хората. Но естествено италианците са ненадминати и все по-често ще срещате кокетните италиански заведения на най-красивите улици в града.

В тази стилистика и в този район е Даниели - един от най-модерните и добри ресторанти, много посещаван и с отлична кухня.

Продължавам с идеята да стигнем до старото кафене Герстнер, известно с прекрасните си бонбони и сладкиши по класически рецепти, особено подходящи, ако отивате на гости. Много популярни сред виенчани са сладкарниците от веригата Аида, с добри цени и традиционни сладкиши.

След като вече сте разгледали катедралата Щефансдом, трябва непременно да се отбиете в една от най-скандалните за времето си сгради, стъклената Haas House. Там, на последния етаж е ресторантът Do&Co - стар виенски ресторант, в който може да опитате истински местни специалитети и, разбира се, виенски шницел. През лятото терасата му е особено привлекателна.

Типично за виенчани, независимо дали са банкери или студенти, е да се спрат на обяд или привечер, за да хапнат виенски вурстчета на специалните щандове из центъра на града, задължително с хрян, горчица и бира. Ако искате да усетите част от традициите на този град, трябва непременно да ги опитате поне веднъж, без всякакви опасения, че сте на улицата - невероятно вкусни са!

Сладкарницата Lehmann е мястото на сладките сувенири. Ще я видите на ъгъла на Грабен (Graben) и Колмаркт (Kolhmarkt), идеалното място, за да купите от традиционните за Виена сувенири.

Пия топъл шоколад в купа. Le Bol е малко френско бистро, на тиха улица, която много ми напомня Париж и вървя към ново кафене, с маси навън, много престижно място, някак въпрос на чест е да си тук. Горещият шоколад ми поднасят така - парче шоколад, което разтварям в горещото мляко. Интериорът е минималистичен, акцентът е от новата мания цветя, наречени чеснови глави, големи почти метър. Всяко ново кафене, което срещам по пътя, разкрива добре премисления ход на италианците - собствениците правят новите кафенета срещу старите и известните, които имат своята дългогодишна публика. Причината е, че австрийците са традиционалисти и много трудно се прехвърлят от едно място на друго.

Във Виена шампанското се лее щедро, наричат го просеко и го смесват с портокалов сок. Не се учудвайте, ако ви го предложат още сутринта, особено ако отивате на гости, поднесено с малки хапки.

Ако искате да видите модерна публика или пък да срещнете местна знаменитост, обядвайте в Нувели, близо е до Грабен и в момента е най-модерният ресторант в града. Ако държите да попаднете там, непременно си направете резервация. Отсреща е Бабак - познатата вече схема работи.

Най-хубавите дребни сладки може да опитате в Демел (Demel, Kohlmarkt 14), сладкарницата е известна и със захер тортата си, а от години във Виена се спори кой я приготвя по истинската рецепта - сладкарницата на хотел "Захер" или сладкарите в "Демел". Няма нищо лошо, ако я пробвате и на двете места. Когато отидете в "Захер", се отбийте в Starbuks - още едно много дискутирано място в града, което старите виенчани трудно приемат, защото не са съгласни с модерната инвазия на американската верига в столицата на кафенетата, в която меланжът се пие бавно и в хубав порцелан.

Griensteidl на Michaelerplatz 2 е любимото кафене на литераторите от миналия век и на българския поет Теодор Траянов, а близо до него е най-яркият символ на виенската бохема - кафенето Central. Забележете задължителните елементи в обзавеждането - мраморните маси, виенските столове, виенските закачалки, най-обикновената метална табличка със стара стъклена чаша за вода и чаша за кафе от бял порцелан.

Няма кулинарно пътешествие, което да мине без ягодите, потопени в шоколад - черен и бял. Най-вкусните са в Sluka на Rathausplatz 8, излишно е да казвам, че те се придружават от чаша студено шампанско, а в случай че сте на друга вълна, поръчайте от щрудела им с вишни. Макар че виенската класика е този сладкиш да бъде приготвян с ябълки, сезонът позволява малки забежки.

Най-хубавият сладолед във Виена е в Eissalon Tuchlauben на номер 15 на едноименната улица. Моят летен фаворит е мангото, но каквото и да пробвате, ще го запомните.

Стриди и шампанско се сервират в Reiss Marco d`Avianogasse 1, близо до "Кертнер щрасе". Ще забележите веднага много елегантната публика, състояща се предимно от дами, които традиционно се срещат тук.

Zum Shwarzen Kameel на Bognergasse 5 е ресторантът на сандвичите, който обаче няма нищо общо със стила на веригите за бързо хранене и менюто, което те предлагат. На обяд тук се събират много хора, които опитват малките сандвичи с чаша вино.

Tri Caffe (Wipplingerstrasse 34) е задължителна спирка, особено ако посещавате великолепния магазин за цветя в сградата на Борсата. Мястото не е туристическо и е трудно да попаднете там случайно - затова отидете специално.

Yohm е един от най-предпочитаните ресторанти от виенчани, предимно с азиатска кухня, намира се в много красив район. Там може да похапнете суши, но собствениците не се отказват и от европейската кухня. Удобно място за обяд, ако правите почивка между изтощителни шопинг турове.

Една от най-модерните и проспериращи ресторантски вериги в момента е италианската Barbaro ristoranti, представена с четири ресторанта във Виена - Barbaro, Martinelli, Regina Margherita, La Ninfea. В пешеходната зона на Валмарщрасе в палето Естерхази, където се намира и Regina Margherita - класическа пицария с изключително добра кухня, един до друг са подредени турският ресторант Леванте, кафенето Ил темпо и малкото ресторантче за класически виенски специалитети - шницел и тафелшпиц. Истински триумф на глобализацията, това каре е винаги пълно с хора, които похапват вкусно.

Хойриге (Heuriger) се нарича виното от последната реколта и на него са кръстени специалните ресторанти, които съществуват само във Виена от около стотина години. Хората, които започват да произвеждат вино в околностите на града, са предлагали дегустация, а старите виенчани са излизали с каретите си и кошниците за пикник, за да го опитат. По-късно винопроизводителите започват да предлагат и мезета и така възникват днешните хойриге, които са семейни заведения с много интересен статут - плащат специални данъци и са отворени само в определен период от годината, през останалото време не работят. Най-туристическото място за такова посещение е Гринцинг и околностите на Виена, а в центъра на града най-доброто хойриге е в палето Естерхази.

  • Kleiner Schwarzer - еспресо
  • Kleiner Brauner - еспресо с мляко
  • Grosser Brauner - двойно еспресо с малко мляко
  • Melange - дълго еспресо с мляко
  • Franziskaner - лек меланж със сметана и шоколад
  • Kapuziner - черно кафе с малко мляко
  • Einspaener - еспресо, сервирано в стъклена чаша, със сметана
  • Fiaker - Einspaener, към който се добавя ром.


Христо Евтимов


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.