Пиратски традиции

От нос Калиакра до границата ни с Румъния при нос Сиврибурун няма нито един удобен залив за пристанище. Брегът на морето е прав, безкраен, предимно скалист и с много подводни рифове. Той е коварен за мореплавателите и още в антично време е бил истинско гробище на кораби. Често бурите изхвърлят на брега останките на някой отдавна потънал морски съд.

През средновековието оттук са минавали претъпкани със слонова кост кораби. За много от тях край брега на Шабла е било последното плаване и до днес щастливци успяват да намерят изхвърлени от водата слонски бивни. Полу на шега разказват, че пиратските традиции в Шабленско били отколешни. Просто палели в мъгливо време огньове и така заблуждавали корабите, които се врязвали в скалите. Когато през 1998 г. там заседнал украинският кораб "Волгобалт 35", цяла Шабла се вдигнала, преди още бреговата охрана да дойде, и го изтарашила до основи.

Нека си припомним също, че тема на един от българските игрални филми беше турският кораб, който през осемдесетте години на ХХ в. се взривил при скалите. Той превозвал цигари Марлборо, затова местните хора месеци наред пушели тази марка - край брега на морето успели да съберат с каруци разхвърляните кашони.Николай Генов


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.