Олимпийски игри

Бен Джонсън
Бен Джонсън

За втори път Азия е избрана да организира олимпийските игри през 1998 г. В този случай обаче градът домакин е Сеул. Преди началото на игрите възникват доста проблеми, които заплашват да провалят олимпиада. Сериозна пречка са политическите различия между Северна и Южна Корея. Положението в Южна Корея не е стабилно заради убийството на държавния глава на страната Парк Чонг Хи. Въпреки това кметът на Сеул успява да убеди новия президент на страната Рох Тае Ву, че игрите може да доведат до по-мирна обстановка между двете държави.

Трябва да минат 12 години, за да може Северна и Южна Корея да премерят сили на олимпиада и да оставят на страна своите политически и идеологически разбирания. Най-голямата крачка, която прави в своето развитие олимпизмът в това издание, е откриването на истинския спортен професионализъм. Първите спортисти, облагодетелствани от тези мерки, са тенисистите. Между всички нови съоръжения най-голямо впечатление прави "Сеул спортс комплекс", който е разположен на приблизително един милиона квадратни метра, като в него са включени олимпийският стадион, спортните зали за баскетбол и бокс, както и тревните терени за бейзбол и конни състезания. От друга страна, съоръжението "Олимпик парк" впечатлява гостите си с олимпийския плувен басейн, залата за гимнастика и колодрума.

Сензацията на олимпиадата обаче е канадският лекоатлет Бен Джонсън. На първо място, заради отличното си представяне в спринта на 100 м, където завършва на първо място с рекордно време от 9.79 секунди. По-късно Джонсън става известен и с това, че е хванат с положителна допинг проба, след като е използвал забранени стимуланти за увеличаване на мускулната маса и сила. Уликите срещу спринтьора провокират сериозен скандал. В пресата се появява информация за саботиране на игрите, но в крайна сметка обстановката се успокоява, след като лекоатлетът признава, че е използвал допинг. По този начин той губи златния си медал, отменен е рекордът му и получава наказание от две години лишаване от състезателни права. Въпреки че Джонсън обещава, че ще се завърне триумфално на пистата, той никога не успява да възвърне добрата си спортна форма от олимпийските игри в Сеул.Стефан Кирянов


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.