Свето Успение Богородично

Паметник на културата от национално значение
Паметник на културата от национално значение

Тревненски майстори изографисали храма в Търговище

Душата на православния храм се крие в благозвучния камбанен звън. Той е призив и покана към вярващите християни за извършваните богослужения в храма. Всяка година на юбилея на църквата двете камбани неспирно огласят с тържествения си звън целия град и околността, възвестявайки храмовия празник. Църквата е построена само за 3 години през далечната 1851 г. от тревненския майстор Уста Димитър. Тогава градът е носел името Ески Джумая. По това време в божия дом не е имало камбанария, но встрани от сградата е имало дървена постройка с камбана.

Архитектурният стил на храма представлява трикорабна псевдобазилика, изградена от камък, на площ от 510 кв. метра. Всички християни, въпреки че са били под османско робство, са се включили в градежа, дори и децата. Хората са отделяли от залъка си, за да бъде построена църквата. Нито за ден не е спирало строителството, почивали само в неделя, когато и Господ си почива. Така мащабното за времето си строителство на храма е приключило само за три години.

През 1860 г. отново майстори от Тревненската школа оформили вътрешния интериор и иконостаса. Църковната обител се изпълнила с живот от вярващите хора, които намирали в него душевно спокойствие и утеха. И досега строежът на монументалната постройка не е помръднал. Старите майстори са работили съвършено, разказват постоянните посетители на храма. През първите години на ХХ век към църквата е построена и камбанарията от тревненския майстор Генчо Новаков,, по проект на италианския инженер Паул Фурлани и се извисява на повече от 30 метра.

Тясна дървена вита стълба извежда до най-високата точка на храма. Там са монтирани две огромни камбани, изработени от метална сплав на бронз, мед и живак. В различните количества от тези метали при отливането се крие тайната на майсторите за благозвучност на камбаните. Голямата тежи половин тон и е с диаметър 1 метър. Малката е 300 кг, а в най-долната си част е широка 50 см. Тя е дарение от местна жителка в памет на покойния й съпруг.

Двете камбани са били изработени в камбаноливницата в град Пловдив и са монтирани през 1903 г. Оттогава те огласят с мощния си звън целия район и приканват вярващите на Света литургия, Утринна и Вечерна. При по-важните моменти от богослужението клисарката Валентина е на своя пост, за да дърпа въжетата на металните звънтящи предмети. Техният звук е оглушителен и силен, така че е невъзможно да се бият повече от 10 минути, твърди Валентина. Според нея в съответствие с местните традиции по два пъти се удря малката камбана и само по веднъж - голямата. Освен празници камбаните възвестяват трагичните събития на местното население.

И днес, както преди сто години, камбанният звън приканва местните жители към духовност, доброта и вяра в непреходните традиции.

В емпорията на църквата може да посетите изложба на икони и църковна утвар. Представя фрагменти от стария възрожденски иконостас, икони от средата на ХІХ в., църковна утвар.

ул. Екзарх Йосиф
тел.: 43 984Румяна Николова


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.