Прелестната Анталия

Земя за всички племена
Земя за всички племена

Зажаднели сте за топлите слънчеви лъчи и парещия под краката ситен пясък. Можете да си осигурите чудесно ранно море в най-забележителния по цялото крайбрежие на Турция курорт Анталия. Виза не ви е необходима. Топли дрехи също – средногодишната температура на въздуха там е 30-36 градуса по Целзий, а на водата – 23-26. Само за час и петнадесет минути с чартърен полет от София ще се озовете направо на желаното място. Понятието езикова бариера тук не съществува – част от хотелиерите, както и от обслужващия персонал, са родени в България и говорят родния ни език не по-лошо от самите нас.

Анталия е разположена в западната част на Средиземно море. Нейната история пази много митове и неразгадани тайни на отдавна изчезнали цивилизации. Някога тази територия се е наричала Памфилия, което означава "земя за всички племена" и това едва ли е било случайно, тъй като на нея са се кръстосали най-древните култури. През II в. пр.н.е. пергамският цар Атал заповядал на своите поданици да намерят най-красивото място на земята, за да издигне град. През 159 г. той вече бил факт и носел неговото име - Аталия. В по-късно време кръстоносците го преименували на Саталия. Сегашното име градът е получил през XIII век, когато султан Алаедин Кейкуба го превърнал в своя резиденция.

Днес Анталия привлича туристи от цял свят с богатото си историческо наследство и уникалната природа. Курортът се извисява на 40 м над морето в едноименния залив. Тук идеално се съчетават прелестите на морето и планината. Склоновете на Торос, които са покрити с борови гори, се спускат надолу към блестящото чисто море, образувайки насечена брегова линия от хълмове и равнини. Необичайно красив е водопадът Дюден, който задължително се посещава от всеки турист. Но освен любопитните исторически факти и запознаването с далечното минало, Анталия се слави с първокласните си хотели, спортни комплекси, нощни клубове, барове и разкошни бутици.

Ако почивате за първи път в Турция, добре е да знаете, че ако някой прелюбезен млад човек изяви силно желание да ви изпрати до търсения от вас магазин, той го прави не от гостоприемство, а от користен интерес. Същия интерес преследват и гидовете на хотелите, организиращи «безплатните» обзорни екскурзии из града, голямата част от които се състои в посещаването на скъпи магазини, където заради красивите ви очи ще намалят на някое златно колие цената от 2000 до 200 долара! А ако ви се случи да влезете в следващия магазин, нищо чудно същото изделие да ви го предложат за $170!

Търговията тук е изкуство, изобретателност и магия. За да не се чудите какъв спомен да отнесете със себе си у дома, ще ви кажем, че сред най-търсените стоки от нашите туристи в Анталия, са златото и изделията от естествена кожа. Със скъпоценния метал непременно трябва да се внимава, защото предлаганите ментета са в изобилие и са така измайсторени, че хората лесно се заблуждават. Най-добре е такава покупка да се направи в магазин и да се изиска сертификат. Колкото до кожата – тя в Турция е с високо качество. Добре е обаче да знаете, че ако на едно място ви поискат за кожено яке 600 долара и изведнъж намалят до $300, това означава, че на трето място ще можете да го купите поне за $280.

Развлеченията, между които можете да избирате в Анталия, са много. Удоволствието да се пореете из морската шир, яхнали скутер или джет, струва 15 долара за 15 минути. Ако ви е малко, можете да продължите и цял час, но това ще извади от джоба ви 50 долара. Пътуването с катамаран е по 7 долара на час. Пътешествието с яхта за едно денонощие е на цена между 50 и 80 долара, но ако предпочитате лукс класа, ще трябва да се лишите от 2000 в зелено. Полетът с парашут е 25-40 долара според продължителността на полета.

Надуваемият банан ще ви лиши от 7-10 долара, а посещението в аквапарка струва 10 долара, но за времето, което сте решили да прекарате в него, никой няма да ви търси сметка.Велислава Панчева


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.