Манастирът Кей гомпа


Манастирски комплекс се извисява на 4116 метра

Манастирът Кей гомпа е най-старият и най-голям манастир в цялата долина на Спити. Той е на тридесет километра от Дункар, но за да отидете до него, трябва да преминете през градчето Каза - най-големия транспортен възел и административен център в района. За индийските мащаби то е по-скоро микроскопично селце, отколкото град.

Кей представлява изумителна гледка със своите сгради, накатерени по всяка педя земя на един коничен връх, висок 4116 м. Този манастир е пострадал силно от голямо земетресение през 1973 г. Наскоро Четиринайстият Далай лама направи тук церемонията калачакра за откриването на новопостроения манастирски храм. Кей е много известен с безценните колекции от древни тибетски танки, но и с факта, че тук е реликвеният чортен (паметник с конусовидна форма) на философа лама Лотсава ринпоче.

Всяка вечер селяните се събират на групи по къщите си, за да пеят и танцуват. Обстановката е повече от скромна. Единствено разточителни са съдовете на домакинята и цветовете на дрехите. Всички обитатели на къщата спят в едно общо легло, разположено в ъгъла на стаята. Маса и столове изобщо липсват. Особено интересно става в хималайските села, когато ги посещават монаси от близките манастири. Те обикалят от село в село и от къща в къща и с танци и песни гонят злите духове.Антон Дойков


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.