Древната Пауталия


Кюстендил се намира в най-западните части на България. Разположен е в подножието на планина Осогово, на 526 метра надморска височина. Градът отстои на около 80 км югозападно от София, 70 км северозападно от Благоевград и 22 км от границата с Македония.

Лечебните минерални извори, плодородната земя, главните пътни артерии, природата – изваяна от божествен художник – всичко това е днешният Кюстендил.

Град с двехилядна непрекъсната традиция, съществувал и оцелявал през вековете с имената Пауталия, Велбъжд, Константинова баня, а днес познат още като градът на художниците и Овощната градина на България.

През по-голямата част от своето съществуване - бляскав и великолепен, винаги голям административен център и сега Кюстендил впечатлява със силното присъствие на непрекъсната културна традиция, илюстрирана с голям брой паметници на културата от всички исторически епохи – части от крепостни стени, антични улици и мозайки, средновековни и възрожденски християнски храмове, джамии, обществени бани.

Кюстендил е свързан с другите точки в страната чрез автобусен и железопътен транспорт. Има редовни автобусни линии до столицата София и съседните градове.

С автобус:

Автобусите тръгват от автогара Овча Купел в София на всеки 30 минути. Пътуването трае около 2 часа.

С влак:

Два бързи и 3 пътнически влака тръгват всеки ден от София за Кюстендил.Петя Макариева


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.