Българската култура

България е една от най-старите европейски държави, с тринайсет вековна история. Разположена е върху 111 кв. км площ в югоизточната част на Европа, на Балканския полуостров. Тук се пресичат пътищата, които свързват Европа с Азия и Африка. България има живописна природа. Последователно се редуват просторни равнини, долини и високи планини. Обширни пясъчни плажни ивици и красиви скалисти брегове са разположени по крайбрежието на Черно море.

Разположена на кръстопът на култури и цивилицации, България пази в земите си богато културно наследство. Съчетанието на красивата и разнообразна природа със сътворените от човека материални и духовни паметници, е предпоставка за развитието на културния туризъм. Много може да се види по българските земи! Златните съкровища, тракийските гробни могили, останките от римски форуми, терми, театри, църквите и манастирите, възрожденските архитектурни ансамбли сочат недвусмислено българския принос в европейската и световната материална култура. Средновековните ръкописни книги, запазили жива българската писменост и език, народните обичаи и празници, музиката и песните, са свидетелство за богатата духовна култура. Колко народи имат празник на своята култура, честван всяка година. Денят на славянската писменост и култура - 24 май, изпълва всяко българско сърце с гордост.

На територията на страната ни стотици обекти са обявени за културни паметници с национално, регионално и местно значение. Осем от тях са признати за уникални, със световно значение, безценно притежание не само на България, а на цялото човечество. Те са включени в Списъка на ЮНЕСКО за културно и природно наследство:

Боянската църква
Средновековна църква край София от XI-XII век. В двуетажната семейна църква-гробница, изписана през 1259 г., са изографисани прекрасните портрети на цар Константин Тих Асен и съпругата му Ирина, и на ктитора севастократор Калоян и жена му Десислава. Те имат не само висока художествена, но и историческа стойност.

Скалните църкви при село Иваново
Комплекс от български средновековни църкви, параклиси и монашески килии, издълбани в скалите на река Русенски Лом. Съхраняват ценни стенописи от XIII век, уникален паметник на българското средновековно изкуство.

Казанлъшката гробница
Тракийска гробница от края на IV - началото на III век пр. Хр. Гробната камера и коридорът са покрити с великолепни стенописи - символично прощаване с тракийския владетел, който поема пътя към Хадес.

Мадарският конник
Средновековен каменен релеф, изсечен в естествена големина върху отвесна скала край град Шумен през VIII-IX век. Увековечава образа на хан Тервел в тържествена поза като победител.

Старият Несебър
Архитектурен и археологически резерват в старата част на град Несебър. Съчетава антични паметници от времето на древната Месемврия с живописните несебърски църкви и характерни дървени черноморски къщи.

Рилският манастир
Най-големият и най-красивият български манастир, сгушен сред планината Рила. Основан е през X век от свети Иван Рилски - първият български отшелник, почитан от християните и като лечител. В изграждането и украсата му вземат участие талантливи възрожденски строители, зографи и резбари. Манастирът е книжовно и просветно средище през XV век.

Свещарската гробница
Тракийска гробница от началото на III век пр. Хр., която е част от тракийския култов център Сборяново. Тя впечатлява с десетте кариатиди, скулптирани по три от страните на гробната камера, които са бдяли над смъртното ложе на владетеля.

Не са малки достойнствата и на други национални паметници, непознати за света, но съперничещи по уникалност с културите на Древна Гърция, Византия и средновековна Европа. Всеки народ би се гордял с живописните къщи и улички на Стария Пловдив, с античния и средновековен култов център Перперикон, с Долината на тракийските царе - комплекс от тракийски гробници край Казанлък, с историко-археологическия резерват Сборяново, съчетал забележителни паметници от няколко епохи и религии, с тракийския култов център Старосел, със средновековната църква "Свети 40 мъченици" във Велико Търново.Светослав Костов


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.