Невероятни ледени пейзажи


Пристанището Парадайс - намира се на Антарктическия полуостров и е едно от най-посещаваните места в Антарктида, а "зодиакалното плаване" на малки надуваеми лодки с извънбордови двигатели (т.нар. зодиаци) сред айсбергите, откъснати от ледника близо до пристанището, са изключително популярни.

Сухите долини - от север на юг това са: Виктория, Райт и Тейлър. Те са необикновени заради това, че тук не е валял дъжд повече от 2 милиона години. Нито пък са покрити с лед или сняг, защото въздухът е толкова сух, че не може  да съществува абсолютно нищо. Това е една огромна изолирана територия, открита за първи път от Робърт Скот през 1908, според който това била мъртва долина. Въпреки външния си вид обаче, тук можете да срещнете едни от най-необикновените форми на живот на планетата, като например водорасли, гъби и бактерии, които живеят в самата скала. Учените вярват, че Сухите долини са единствените места на Земята, които се доближават максимално до пейзажа на Марс, затова преди да изпрати мисията Викинг на Марс, НАСА е правила много проучвания на това място.

Канала Лемар - този канал е забележителна гледка, със своите огромни стръмни скали, спускащи се направо към морето. Това е един тесен канал, заграден от Антарктическия полуостров от една страна и островите Бут от друга. За съжаление понякога ледът блокира пътя и се налага корабите да се оттеглят и да плават около островите.

Заводовски острови - тези острови се намират в Южните Сандвичеви острови и са обитавани от над 2 милиона пингвина, което прави това място най-голямата колония за пингвини на Земята. От 1982г. туристите идват тук, за да се насладят на тази поразяваща гледка.

Връх Еребус - разположен на о-в Рос и един от малкото действащи вулкани в Антарктика. Учените са изчислили, че вулканът изригва поне веднъж или два пъти дневно. Един от трите в света вулкани с постоянна лава.

Остров Десепшън - разположен сред Южните Шетлъндски острови. Островът има интересна история - тук са се провеждали няколко от ранните изследователски мисии. Основната причина този остров да се посещава от туристи е, че активните действащи вулкани на острова са причинили термално затопляне на водите в Pendulum cove, където можете да се топнете. Водата не е толкова дълока, за да може да се плува и повечето туристи идват просто, за да се снимат и да разказват истории, но посещението си струва. Още повече, че на острова има пингвинска колония.

Южния полюс - открит за първи път от норвежкия изследовател Амундсен през 1911г., Южният полюс сега има постоянни жители. Тук се намира американската станция "Амундсен-Скот", а още една нова станция се изгражда. Много малко туристи стигат до там годишно и виждат огледалната топка, която отразява точното местоположение на полюса, както и подписите с цитатите от Скот и Амундсен върху нея. Полетите се извършват през лятото с малък австралийски самолет. Групите са много малки - 2 до 4 човека, а престоят е само няколко часа. В станцията те са черпени с кафе или топла напитка, но няма други удобства, освен едно малко магазинче за сувенири.Десислава Караганска УНСС, спец. Туризъм


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.