Голямата Косматка

Бронзова глава, IV в. пр.Хр.
Бронзова глава, IV в. пр.Хр.
Първа зала
Първа зала
Втора зала
Втора зала
Златният венец
Златният венец
Шлем и наколенници
Шлем и наколенници
Прототип на емблема "Шел"
Прототип на емблема "Шел"

В могилата Голяма Косматка, край Шипка, е скрита една от най-големите и най-богати тракийски гробници по нашите земи. Трикамерна гробница с дромос (коридор) с обща дължина 26 м, за която се предполага, че датира от края на V и началото на IV век пр.Хр. В първата камера археолозите откриват погребение на кон, втората се оказва празна, а в третата - символично погребение. Входовете към последните две камери са преградени със зидове.

Тази изключителна находка предостави невероятния шанс на археолозите да попаднат на изцяло запазено погребение на тракийски владетел, което да не е ограбено нито в древността, нито от днешните иманяри.

В нея са намерени над 70 предмета - бронзови, сребърни, около 20 златни, които са оставени като дарове за умрелия, а също така и едно уникално произведение на старогръцкото изкуство - бронзова глава на брадат мъж, с очи от полублагородни камъни. Главата е с естествени размери и е отчупена от статуя, висока 1.8 м, ритуално украсена с камъни и скрита под каменно струпване. Анализирайки стила на изработка, някои специалисти считат, че тя е дело на известния атински скулптор Фидий или на някой от неговите ученици. Самият ръководител на експедицият ТЕМП, открила могилата - д-р Георги Китов, твърди:

„Бронзовата уникална находка е толкова съвършена и лицето изразява толкова много мисъл, че е по-хубаво от „Мислителя” на Роден.”

Находката е открита при разкопки на дълбочина над 4 м на 21 септември 2004 г. Главата е била погребана заедно с дъно на голяма делва, за която се предполага, че е около 1.5 м. Уникалното откритие датира от втората половина на V в. пр.н.е. Тези находки се оказват по пътя от края на южната периферия на могилата към монументален храм. Счита се, че първо е била изградена могилата, а след това е построен храмът вътре в нея, който по-късно се е превърнал в мавзолей на тракийския владетел.

Фасадата на храма е представителна и в средата й е оформен вход, който за най- голямо учудване на всички, не води към камера на храм, а към опожарен е запълнен с пръст и камъни коридор с удивителна дължина от 13 м. Фреските по неговите стени са увредени, поради това, че входът му е бил покрит с дървени талки, които в последствие са опожарени.

В първата камера, правоъгълна, с двускатен заоблен свод, е намерен скелет на кон- в анатомичен ред, принесен в жертва.

Втората камера е кръгла, с куполен покрив, извисяващ се на височина от 4.5 м. На входа й е открита мраморна врата, украсена с човешки изображения, част от които са женски глави, имитации на железни гвоздеи, както и с пластични орнаменти, украсени в синьо и червено. В нея са намерени 3 човешки зъба, което навява на мисълта, че погребаният тракийски владетел е бил изгорен и са останали само най-здравите части от него.

Входът към третата е преграден с каменни зидове. Това помещение е вдълбано в гранитен блок, с тегло повече от 60 тона, и е покрито с монолитен каменен блок с триъгълно сечение, така че цялата камера да наподобява саркофаг. Вътре е моделирано и ритуалното легло на тракийския владетел. Леглото и пода са били покрити с постеля, изтъкана със златни нишки.

Извършеното в тази камера символично погребение е направено с богати дарове. Намерени са около 20 златни предмета, сред които конски апликации, начелник, златни украшения по меча и златна сбруя с човешки и животински изображения, както и с растителна украса.

Друг интересен предмет е намереният златен венец с дъбови листа и жълъди. У нас има открити не повече от 3-4 подобни украшения. Тукашният венец не е с голяма художествена стойност, но руши представите на археологията, че подобни венци не е имало преди средата на IV в. Сред другите находки от злато се откроява киликса, чаша за вино, с тегло 300-400 г. Виненият потир е с две елегантни дръжки отстрани, а вътре има фини орнаменти на пламък и различни растения. На дъното му е изобразена звездата на Вергина. Има и няколко монети със същата звезда. Сред по-големите златни предмети са още глава на елен с изключително реалистично изображение и глава на богиня. Открита е и една странна глава на негър, също от злато, за която археолозите все още нямат обяснения. Също така е запазена и яка от дреха, изтъкана от златни нишки.

Освен тези находки, които са от висока естетическа и научна стойност има и други изключително ценни: железен меч в кожена кания със златни апликации, бронзов меч, шлем и броня с изображение на Атина Палада, набузници, които нямат известни паралели, два наколенника, железни върхове на копия и други предмети на въоръжението. Открити са и множество бронзови и сребърни съдове, сред които се откроява един сребърен съд , позлатен отвътре и е с капаче, който по нищо не се различава от логото на компанията „Шел”.

Сред останалите по-ценни находки са три големи глинени амфори, две големи пластини от желязо с изображения на воин, който се опира на меч.

”Предметите са уникални със своето изящество и възраст – V в. пр.н.е. Това са до този момент най-ранните находки от този тип. Съдовете от злато, апликациите, венецът – това са изключителни неща. Предстои тяхната обработка като научна информация. Намерените предмети нямат аналози. Някои от тях са непознати в досегашната история на тракийската археология. В тракологията ще се наложат промени. Много от нещата, които предполагахме, се оказаха не точно такива. Променят се датите, представите ни за майсторството на траките, за техните контакти и т.н.”
Мнение на д-р Китов за откритите предмети в гробницата при могилата Голяма Косматка

Цялата трета камера на гробницата и всичко намерено вътре, дава възможност да се възстанови обрядът при погребение на древните траки и е още едно потвърждение за съществуващото практикуване на обрядите, свързани с орфизма.

Тази гробница се свързва с името на великия тракийски цар Севт III, който е изградил столицата си Севтополис на няколко километъра южно от могилата - сега тя се намира на дънното на язовир Копринка. Доказателства, че именно той е владетелят погребан в гробницата на Голямата Косматка, са открити при почистване на два съда, когато са разчистени надписи, в които пише, че те са собственост на Севт III – по шията на фиала (чаша за пиене на вино и религиозни възлияния) и по дръжката на малка каничка. Отделно на входа на коридора са открити 4 златни монети на Севт III, което отново подкрепя тезата.Калина Димова, снимки Вифор ООД


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.