За пътуващите


Митнически изисквания

При пристигане и заминаване се попълват гранични статистически листове и митнически декларации. Няма ограничения за внасяната валута, стига да бъде декларирана при влизане.Валутата се сменя в упълномощените за това банки и обменни бюра, като извършените смени се отбелязват в декларацията.Тя следва да се пази, тъй като с нея може да бъде изнесена неизползуваната част от валутата.Посетителите в Нигерия могат да внасят 4 литра алкохол и 200 кутии цигари безмитно. При излизане от страната могат да се изнасят сувенири, но някои от тях (например животински кожи, антики и др.) изискват разрешение за износ. Всякакъв вид наркотици и дрога са забранени в Нигерия. Всякакви отделни пратки и карго по правило се освобождават бавно с отлагане и закъснения.Чужденецът е подложен на последователни искания за още пари.

Нигерийската валута (наира) не е конвертируема. Американските долари се приемат добре. Плащанията се извършват в брой, затова е нужно да имате достатъчно налични пари, за да покриете разходите по планираното посещение. Кредитни карти рядко се приемат, с изключение в някои хотели. Не се препоръчва тяхното използуване. Сити-банк осребрява пътнически чекове, но повечето банки не го правят. Американ Експрес няма офис в Нигерия, Томас Кук има. Междубанковите трансфери често трудно се изпълняват, макар че паричните преводи са широко разпространени. В страната функционират над 80 търговски и инвестиционни банки с над 1760 клона.Обикновено работят между 8 ч. сутринта и 3 ч. след обяд. Работните часове на държавните учреждения са между 7.30 ч. сутрин и 3 ч. след обяд., а на частния сектор - между 8.30 ч. сутрин и 5 ч. след обяд.

Престъпност

Министерството на външните работи на Република България уведомява българските граждани за наличието на редица особености и рискове при пътуване и пребиваване във Федерална Република Нигерия. Страната има ограничени туристически възможности и условия. Пристигащите са изложени на значителни рискове. Престъпни действия могат да бъдат извършени от обикновени криминално проявени лица, както и от лица в полицейски и военни униформи. Отвличането на чужденци, свързани с петролния и газовия сектори са обичайна практика в богатия на нефт и газ район на делтата на р. Нигер.

Използуването на обществен транспорт по територията на Нигерия крие опасности и би следвало да бъде избягвано. Използуването на таксита е рисковано, както поради опасност от измами и обири, така и поради лошата поддръжка на колите. Повечето от вътрешните въздушни линии на Нигерия имат стар самолетен парк. Чуждестранни експерти изразяват безпокойства, че поддръжката и операционните процедури на вътрешните авиокомпании не са адекватни на изискванията за сигурност на пътниците.

В Нигерия съществува базиран бизнес, благотворителна дейност и други комерсиални схеми, ориентирани към чужденци и представляващи опасност за финансови загуби. Адресатите, които откликват на подобни фалшиви оферти, рискуват дори да пострадат физически, ако лично пристигнат в страната. Лицата, извършващи бизнес сделки в Нигерия се призовават да правят предварителни справки в министерствата на търговията и външните работи на своите страни, преди да предоставят каквато и да било информация или да поемат каквито и да било финансови ангажименти. Никой не би следвало да предоставя лична финансова или банкова информация на непознати.

Евентуална покана за посещение в Нигерия без виза обикновено означава, че става дума за измама. При никакви обстоятелства граждани на Република България не следва да пътуват в Нигерия без валидна входна виза. Трябва да се има предвид, че възможностите на посолството на Р. България в Нигерия да предпази и избави гражданите ни от неправомерни бизнес-сделки и техните последствия са изключително ограничени.

Нигерия периодично изпитва локализирани граждански безредици и вълнения. Причините, които ги пораждат, както и местата, където стават, варират. Това са главно югозападните райони, както и щатите Джос, Анамбра, Бенуе, Кадуна, Кано и Лагос. В някои части на страната през годината имаше етническо-религиозни конфликти между християни и мюсюлмани (в Кадуна, Джос). При подобни ситуации колите на чужденците могат да станат обект на нападение.

Наличието на проблеми в електроснабдяването и зареждането с горива, както и забавянето на процеса на преход към гражданско управление ще води и занапред до вълнения и безредици.

Продължават да са проблем съществуващите нелегитимни контролни постове по пътищата в Нигерия. Въпреки забраната на федералното правителство, тези пунктове се организират от въоръжени поделения на полицията, военните или просто от бандити. Има много инциденти по шосетата, включително бандитизъм и убийства.

В петролните региони на делтата на р. Нигер чужденците често биват задържани и отвличани за получаване на откуп. Възможността на посолствата за оказване на помощ в тези случаи е ограничена.

Не се препоръчва да се излиза и пътува вечер по тъмно по градовете и по пътищата на страната. Пристигащите на международното летище в Лагос следва да бъдат внимателни след излизането от терминала и на паркинга, където има опасности от кражби и измами.Чужденците следва да избягват големи събирания и демонстрации и да се грижат за сигурността си през цялото време на пребиваването си в страната. Не е желателно да се влиза в спорове и разправии с местните граждани, следва да се избягват постъпки, които биха могли да се оценяват като проява на расизъм.

Престъпността срещу чужденците е сериозен проблем, особено в Лагос и южните райони на страната. Извършвани са въоръжени нападения, грабежи, отвличания, обири. Кражбите на коли, въоръжените нападения по пътищата и въоръжените взломове са обичайна практика. Органите на реда като правило реагират бавно и предоставят недостатъчна следователска подкрепа за пострадалите от нападенията. Понякога нападателите стрелят по жертвите без каквато и да е причина.

След пристигане в Нигерия се препоръчва българските граждани да се регистрират в Посолството ни в Лагос, където могат да получат информация и по въпросите на сигурността. При изгубване или открадване на паспорта, гражданите следва да се обърнат в местната полиция и в Посолството.

Сериозен проблем са търговските измами, насочени срещу чужденците. Подобни схеми могат да въвлекат и български граждани в нелегитимни дейности, които да доведат до арести, изнудване, физическо насилие. Схемите за измами са разнообразни; фалшиви оферти за парични преводи; изгодни продажби с обещания за големи комисионни или печалби; условия за предплащане и депозити; нагласени двойни документи и др. подобни. Въпросните сделки често включват мнимо "обезпеченост" - "взаимодействие" на едно или няколко министерства или офиси на нигерийското правителство, даже могат да бъдат позовавани действуващи лица от правителството. При някои от схемите се използуват правителствени бланки, печати, офиси. Хората, които се занимават с подобни машинации са много опитни. Затова всяка бизнес-оферта следва да бъде внимателно проверявана и оценявана. Възможностите на Посолството да избави българските граждани, въвличани в неправомерен бизнес, както и от неговите последици са изключително ограничени.

Заболявания

Нигерийските закони изискват всеки турист да бъде ваксиниран срещу жълта треска. Това е изключително важно, тъй като при отсъствието на ваксина, пристигналият на летището чужденец може да не бъде допуснат да влезе в страната. Нигерия е тропическа страна, затова е нужно да се вземат мерки за защита и срещу малария. Препоръчва се приемането на антималарийни хапчета един път седмично, като се започне две седмици преди пристигането.

Медицинското обслужване като цяло не е достигнало европейските стандарти. Диагностичното и лечебно оборудване често не се поддържа добре, много от лекарствата липсват.Фалшивите лекарствени средства са общ проблем и могат много трудно да бъдат разпознати от истинските лекарства. Това особено важи за продажбите по уличните пазари, местните аптеки и при общи покупки. Чужденците, които вземат специфични лекарства не могат да се надяват, че такива ще се намерят непременно в аптеките. За Нигерия е препоръчителна медицинската застраховка, имаща предвидена клауза за медицинска евакуация, поради отсъствието на добри условия за лекуване на травми и оказване на помощ на тежко пострадали.

Опасности

Макар и да има няколко модерни и добре поддържани магистрали в Нигерия, пътищата като правило са в лошо състояние. На лице са условия за опасни ситуации на пътя.В допълнение към това, превишената скорост, наличието на непредвидими навици при управление на МПС, отсъствието на основна поддръжка и оборудване за сигурност на превозните средства също увеличават риска. Съвсем малко са светофарите и стоп сигналите, но даже и да съществуват, на тях не им обръщат внимание. Шофьорите рядко отстъпват предимство и обръщат малко внимание на пешеходците и мотоциклетистите. Задръстванията са обичайни в градските райони. Дъждовният период от месец май до октомври е особено опасен поради наводнени пътища. Нощното каране следва да се избягва. Тогава има повече бандити и полицейски блокади по пътищата, улиците са зле осветени, много от превозните средства са изобщо без светлини.

Общественият транспорт е несигурен и претъпкан. Не подозиращи пътници в местни таксита биват откарвани на специални места и там биват атакувани и ограбвани. Общественият транспорт по цяла Нигерия се оценява от чуждите посолства като опасен и би следвало да бъде избягван. Пристигащите в страната следва да си организират посрещане с осигурен сигурен транспорт до местоназначението. Не се препоръчва пътуване извън градовете по тъмно.

Сигурност на въздушните полети: Системата за сигурност на международното летище в Лагос "Муртала Мухамед" отговаря на международните изисквания и стандарти. Редица нигерийски авиокомпании обслужват вътрешните направления и някои от международните. Повечето от нигерийските авиокомпании имат стар самолетен парк и ограничени технически възможности. Стандартите за експлоатация и поддръжка са неадекватни за сигурността на пътниците. Възниквали са проблеми с качеството и редовното снабдяване с гориво по вътрешните линии.

Ограничения за фотографиране: Нужно е разрешение за фотографиране на правителствени сгради, летища, мостове или официални сгради. Тези обекти не винаги са добре обозначени и прилагането на тези ограничения са обект на интерпретации. Разрешенията могат да бъдат получени от службите за сигурност. Наказанията могат да включват конфискуване на камерата, осветяване на филми, искане за заплащане на глоба илпи рушвет, или проява на грубост.

Наказания за извършени нарушения: По време на пребиваването си в страната чужденците се подчиняват на местните закони и правила и не могат да получат защита, достъпна за тях в съответствие с правото в техните страни. Наказанията за нарушаване на закона могат да бъдат по-сурови от тези, налагани в техните страни за същите нарушения. Лицата, нарушаващи нигерийското право, даже без да осъзнават това, могат да бъдат арестувани, затворени или експулсирани. Наказанията за притежаване, използуване или нелегален трафик на наркотици в Нигерия стриктно се прилагат. Арестуваните обикновено биват държани продължителен период преди съда. Подсъдимите могат да очакват присъди затвор и глоби.

Ако възникне проблем

Препоръчва се на българските граждани, пристигащи и пребиваващи в Нигерия временно или постоянно, да се регистрират в Посолството на Република България в Лагос.


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.