За пътуващите


Митнически изисквания

При влизане в Румъния българският гражданин има право да внесе и изнесе валута на стойност до 5000 евро. При по-големи суми валутата трябва да бъде декларирана и да се представи банков документ. Не се декларират скъпоценности и злато като бижута, носени от съответното лице. Монети, предмети и произведения на изкуството, представляващи национално богатство, могат да се внасят и изнасят със съответен сертификат за произход и разрешение от упълномощена институция. В противен случай подлежат на конфискация. Допуска се внос на напитки (до 1 литър спиртни напитки и 2 литра вино) и хранителни стоки само за лична употреба.

Работа

Български гражданин има право на работа в Румъния при получаване на работна виза. Едногодишна работна виза струва 700 щатски долара. При нарушение на местното законодателство се налагат административни наказания и се отнема правото на престой на съответното лице на територията на страната.

Престъпност

При посещение на страната, най-често срещаните случаи на посегателства върху български граждани са в районите на железопътните гари, във влакове, в градски транспорт в столицата, в големите универсални магазини (джебчийства), при спиране на МПС от фалшиви полицаи, както и при нощуване на МПС на паркинги. Не липсват случаи на изнудване на български граждани при влизане и излизане от Румъния от страна на митнически и гранични служители. Обикновено се искат незаконно суми, които варират от 40 до няколкостотин германски марки, в зависимост от превозното средство и броя на пътуващите лица.

Заразни заболявания

Периодично се регистрират епидемии от менингит (главно в зоната на дунавската делта), от конюнктивит и хепатит.

Опасности

Румъния се намира в сеизмично активен район и се регистрират периодично земни трусове с епицентър в планината Вранча.

Ако възникне проблем

В случаите на загуба на лични документи, пари или паспорт от български гражданин на територията на Румъния, българските граждани трябва да се обърнат към консулската служба на посолството. Таксата за издаване на пасаван е 6 щатски долара, такса за издаване на изходна румънска виза е 46 500 румънски леи, еквивалентни на 3 щатски долара, заплащане на 2 броя снимки, закупуване на билети за съответно транспортно средство до българската граница и др.

При нужда можете да се обърнете към Българското посолство в Букурещ


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.