Географско разположение

Община Малко Търново се намира в Югоизточна България, в сърцето на Странджа планина. Разположена е на площ от 798,5 кв.км., което съставлява 10,3 % от територията на Бургаска област и 0,76 % от територията на Република България. Тя е третата по големина община в Бургаска област. Граничи с общините: Средец, Созопол, Приморско и Царево, а на юг с Република Турция. През общината преминава международен път, който е и най-краткият, свързващ страните от Европа с тези от Близкия Изток, като мегаполиса Истанбул е само на 290 км от границата.

Състои се от административния й център – град Малко Търново и още 12 съставни села, две от които са кметства – село Граматиково и село Звездец, а останалите – кметски наместничества.
В общината живеят общо 4 896 човека – показател, който я нарежда сред най-рядко населените райони в страната.

Общинският център, град Малко Търново, отстои на 76 км. от областния център Бургас - четвъртият по големина град в България, важен и перспективен транспортен център. Главни транспортни артерии към Малко Търново са:

• Главен път: Бургас - разклон Пода - село Маринка - село Крушевец - местност Босна - село Звездец - Малко Търново
• Бургас - Царево – село Българи – село Граматиково – Малко Търново
• Харманли – Тополовград – Елхово – Болярово – Тагаревско харче – село Варовник – местност Босна – село Звездец – Малко Търново

Обществените превози се извършват от транспортни фирми от Бургас, Малко Търново и Царево.

Разстояния до селища в общината:
(по второкласни и третокласни пътища)

село Близнак 41 км
село Босна 37 км
село Бръшлян 15 км
село Бяла вода 43 км
село Визица 35 км
ГКПП и митница 9 км
село Граматиково 24 км
село Евренозово 28 км
село Заберново 44 км
село Звездец 25 км
село Калово 54 км
село Младежко 32 км
село Сливарово 16 км
АИР Созопол 60 км
село Стоилово 9 км
село Царево 56 кмКатя Иванова ПП <strandja_park@abv.bg>


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.