Изящният храм

Минаре от Тадж
Минаре от Тадж

На брега на река Джамна, на два километра от град Агра, се намира изящният храм Тадж Махал. През периода 1526-1707 г. град Агра е бил столица на Монголската империя.

Величественият паметник-мавзолей е построен в памет на красивата Мумтаз Махал - единствена любима жена на император Шах Джахан. Тя била племенница на Асаф Хан влиятелен царедворец в двора на империята (по точно брата на съпругата на император Джахангир). Моминското име на момичето било Арджуманд Бану Бегам. Тя продавала в магазин за памук и стъклени маниста в частния базар към харема - Мина Базар.

Още на петнадесет години принц Хурам, станал по-късно император Шах Джахан, срещнал и залюбил Арджуманд. Красива, умна и от знатен произход, тя била идеална за жена на бъдещия император. Той обаче трябвало да сключи традиционен политически съюз с персийската принцеса. По него време обаче, закона на исляма му позволявал да има до четири жени. Така той можел да се ожени за жената, която толкова обичал. Свадбената церемония обаче, трябвало да се състои само при благоприятно разположение на звездите. Поради тази причина Шах Джахан и неговата любима трябвало да почакат цели пет години, през които не се виждали.

Най-после, през 1612 г. принц Хурам сключил брачен съюз с 19 годишната Арджуманд Бану. Сватбата била грандиозна, точно както подхождало на един императорски син. Пищна процесия се грижела за настроението и повдигала свадбения дух. Имало благородници, музиканти, танцьори, акробати, редки животни в клетки, роби и свещенници. Старият император Джахангир, бащата на Хурам, лично окичил сина си със свадбен венец от перли, а на булката дал името Мумтаз Махал (Украшението на двореца).

Бракът им продължил деветнадесет години, през които Мумтаз Махал родила четиринайсет деца на съпруга си, седем от които умрели още в ранно детство. Принц Хуран построил за вярната си жена разкошни палати, един от които е Хас Махал в крепостта Агра. Мумтаз била състрадателна към бедните и непрекъснато се застъпвала в полза на молители, давала помощи на вдовици и сираци. Заедно с това обаче, тя имала силен дух и железни нерви. Наслаждавала се на спектаклите на боеве, между мъже и животни и често придружавала мъжа си по време на битки.

Младият император изключително силно обичал своята красива съпруга. Един френски философ и пътешественик живеел тогава в Индия близо 12 години. Едно от нещата, които той написал в записките си е, че Шах Джехан бил толкова влюбен в младата си невеста, че не обръщал внимание на други жени докато тя била жива. А заедно с Мумтаз, както всеки източен владетел, той имал харем и то голям.

През 1629 г., една година след въздигането му на престола Шах Джахан, заедно с войските си и неговата съпруга напуснали Агра и се отправили към южния град Декана, да помогне за свалянето от власт на злия владетел Хан Джаханб Лоди. Така бунтът бил подкрепен, управителят - сменен, но станало нещастие. Преди да се върнат обратно в Агра, Мумтаз Махал умряла при раждането на четиринадесетото им дете. И красотата на близо двайсет и четири годишната любов била погубена. Хората казват, че малко преди да умре, Мумтаз прошепнала в ухото на любимия си да построи за нея паметник символизиращ красотата на тяхната любов. Върнал се императора в Агра, заедно с тялото на мъртвата си принцеса. Той останал една седмица в покоите си зад затворени врати, а когато излязъл, косата му била побеляла, гърбът му бил превит, а лицето му било обгърнато от отчаяние. Било наредено да има двугодишен траур.

През 1631 г. започнал строежът на величествения Тадж. Храмът бил строен 32 години. Общо 20 000 души са работили по неговото изграждане. Главен архитект бил Истад Уса. С дизайна на полукълбата и построяването на куполите се занимавал турският архитект Исмаил Афанди. Майсторът Казим Хан идва от Лахор, за да направи златното покритие на куполите. Чиранджи Лал бил извикан от Делхи за мозайката. От Ширас, Персия бил доведен специалистът по калиграфия Аманат Хан. А каменоделецът Амир Али от Балухистан следял за прецизната обработка на мрамора.

През 1663 г, след 32 години усилен труд, мавзолеят бил окончателно завършен. Всичко било изпипано до съвършенство. Величественият Тадж бил украсен с обширни цветни градини и защитен със каменни стени, от червен пясъчник. Входът първоначално бил от северния край - масивна сводеста порта с изтънчени куполи и изписана със стихове от Корана. Сега порталът е от юг и има много мерки за безопасност предпазващи паметника главно от грабители. В никакъв случай не се допуска да носите каквато и да е храна, остри предмети, нито цигари, лули, запалки или пури, а също и мобилните телефони. В близост до паметника са забранени дизеловите автомобили. До Тадж се стига с помощта на електрически автобуси.

Мавзолеят стои величествено от северната страна на градините, точно зад реката. Всяка от четирите части на градината съдържа 16 цветарника, а между тях има градени каменни пътеки. В центъра на градината на половината път между гробницата и портата се намира мраморно водохранилище във формата на лотос, със заострен ръб. Водохранилището е поставено така, че напълно да отразява Тадж във водите си. Градината се напоява от преливащата вода на каналите. Северо-южния канал се пълни от фонтаните, докато източно-западния е свързан с него.

През 1657 г., преди да бъде завършен строежа на Тадж Махал, владетелят се разболял. След една година жадният за властта Аурангзеб, един от императорските синове, отнел властта и пратил баща си на заточение. Не е известно къде точно Шах Джахан е бил заточен. Носи се легенда, че е прекарал остатъка от живота си в Червения Дворец на отсрещния край на реката. Според легендата, килията му имала изглед към обратната страна, и той до смъртта си не можел да види стоежа на своя Тадж. Така умрял там преди да види паметника завършен.

Друга легенда пък разказва, че Шах Джахан е имал идея да построи не един, а два храма, като вторият трябвало да бъде от черен мрамор, построен от срещуположната страна на реката. Така в белия храм щяла да бъде погребана красивата му невеста, а черния - неговото тяло. Но след като се разболял и бил заточен, мечтата му не се осъществила.

Шах Джахан умира на 23 януари 1666 година. На следващия ден тялото му е върнато в Агра и погребано в гробницата на мавзолея до неговата любима.

Телата на Мумтаз Махал и Шах Джахан са поставени в отделни мраморни саркофази. Цялата вътрешност на гробницата е изящно изрисувана, а мраморните орнаменти са наистина съвършено изваяни. Прецизно изработена и украсена мраморна ограда се издига около двата саркофага.

Външно, мавзолеят представлява осмоъгълна сграда с красиви двойни арки на всяка от фасадите. Отгоре, на четири от ъглите има малки куполи, а върхът на главният купол в средата се достига 76 метра височина. Отвън стените също са изумително изписани с цветя и свещенни надписи. А тънките кулички на всеки ъгъл придават допълнителна красота и изящество на мавзолея.

Самият Тадж е изграден върху правоъгълна основа, изработена от червен минерален пясъчник и покрит с мраморни плочи. Основата, изградена под Тадж служи да изравни повърхността, която е наклонена към коритото на реката. В четирите ъгъла се извисяват четири кули-минарета, които достигат близо 46 метра височина.

От двете страни на Тадж Махал (източната и западната) има постройки, изградени от червен пясъчник. От западната страна е джамията, която се използва за молитви. Подът вътре е изработен от много фин и блестящ материал, а върху него с черен мрамор са очертани 539 молитвени килимчета. Покривът поддържа четири осмоъгълни кули и три елегантни купола. От двете страни на джамията на север и на юг има още две кули. По протежение на западната гранична стена се намира кладенеца на джамията.

От източната страна на мавзолея е втората постройка, наричана Джаваб (Отговора). Не е ясно за какво точно е била използвана тя, но се знае, че не е служила за молитви, тъй като не е обърната към Мека. Възможно е да се е използвала за отмора на караваните на поклонниците или за среща преди молитва. А може би е създадена с чисто архитектурна цел. За каквото и да се е използвала, сградата идеално се допълва с пейзажа и напомня за изключителното майсторство и отдаденост на хората, участвували в проектирането и изграждането на мавзолеят - храм на любовта, едно от седемте чудеса в света.

Наистина Тадж Махал е едно изключително красиво и изпълнено с емоции място, което всеки, които има възможност, трябва да види. Паметникът е отворен за посещение от 6:00 до 19:00 часа всеки ден от седмицата, освен петък. Входната такса за чужденци е 970 рупии. В петък хората са допускани за обичайните молитви в 12:00 часа и 14:00 часа в джамията в комплекса.

  • Местният авиопревозвач - Индийските аеролинии прави всекидневни полети между Агра и Делхи, Хаджураху и свещения град Варанаси. Летището Херия се намира на около 6 км от центъра на Агра и може да се отиде с такси или рикша на фиксирани цени между 50 и 75 рупии.
  • От Делхи до Агра може да ползвате специализираните железопътни експреси Шатабди, Тадж експрес и Интер сити експрес.
  • От Делхи, Джайпур, Гвалиор и Джанси са на разположение експресни автобуси.

Сайтът на Главният департамент по туризъм в Индия е достъпен на испански, немски, френски и английски език. В него можете да получите подробна информация за забележителностите, превозите и хотелите, както и да направите резервации за различни обиколки около страната.Вики Колева


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.